28 okt. 2017

När slår samhället tillbaka?

Åtta av 1 542 dollarmiljardärer.
I en analys som den schweiziska finansbyrån UBS publicerade i torsdags konstateras dollarmiljardärernas rikedomar växte med 17 procent 2016.

"När slår samhället tillbaka?"  undrar rapportens författare.

UBS-rapporten konstaterat att världens dollarmiljardärers rikedom efter en nedgång 2015 växte med 17 procent år 2016, varmed deras sammanlagda förmögenhet nådde rekordet 6 biljoner dollar - mer än dubbelt så mycket som Storbritanniens bruttonationalprodukt.

Rapporten fann också att det finns 1 542 dollarmiljardärer. Kina intar förstaplatsen, följt av USA, Tyskland, Indien, Storbritannien, Italien, Frankrike och Schweiz.

Omfattningen av koncentrationen av världens rikedom - bara åtta män äger nu lika mycket rikedom som hälften av världens befolkning - ger upphov till ett antal frågor, varav en är om världens befolkning fortsätter att tolerera så stora ojämlikheter, säger Josef Stadler, som lett arbetet med rapporten.

"Koncentrationen är lika hög som 1905... frågan är i vilken utsträckning det är hållbart och vid vilken tidpunkt samhället kommer att ingripa och slå tillbaka? "

Men trots varningar från ledande ekonomer och institutioner som Internationella valutafonden att skatten på de rika måste höjas för att minska den växande klyftan mellan miljardärer och alla andra, gör många stater exakt motsatsen.

I Frankrike avskaffade president Emmanuel Macron tidigare i veckan förmögenhetsskatten, precis som Sverige tidigare avskaffat förmögenhets-, arvs- och fastighetsskatten. USA-kongressen kommer inom kort att anta en skattereform som ger massiva vinster till de redan rika, samtidigt som en rad trygghetsprogram för låginkomst- och medelklassfamiljer avskaffas.

Enligt en analys från People's Policy Project, äger den översta procenten i USA redan "fantastiska" 77 procent av förmögenheterna i landet. Samtidigt har de fattigaste tio procenten mer skulder än tillgångar.



red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.