1 nov. 2017

En sammansvärjning mot presidenten

Vita huset, dekorerat för Halloween.
Den konservative amerikanske författaren och kommentatorn Pat Buchanan ser Robert Muellers åtal mot två Trumpmedarbetare som ett led i en sammansvärjning för att störta Trump.

Sedan FBI i över ett år förgäves sökt hitta hållbara bevis för ”hemligt samförstånd” (collusion) mellan Trump-kampanjen och Vladimir Putin, har den särskilde rådgivaren Robert Mueller, som utsågs av justititedepartementet i maj för att biträda FBI i utredningen av ”Russiagate”, nått fram till sina första åtal.


Trumps kampanjchef Paul Manafort åtalas för en serie av brott som går åratal tillbaka, men inget är knutet direkt till presidenten Donald Trump eller 2016.

Poängen från Trump-motståndarnas sida är att Manafort varit rådgivare till Ukrainas störtade president Viktor Janukovitj liksom till den ryske aluminiumkungen Oleg Deripaska, vilka båda framställs som Putins redskap. Att Manafort även samarbetade med Ukrainas tidigare nationalistiske premiärminister Julia Timosjenko nämns knappt i sammanhanget.

Enligt Buchanans analys inleddes en konspiration för att ta ner Trump redan i oktober 2015. ”Och liksom i ’Mordet på Orientexpressen’ verkar nästan alla på tåget ha en hand med i intrigen”, skriver Buchanan.

Det började med att Washington Free Beacon, en webbplats för ”neocons” (nykonservativa) anlitade ett forskningsföretag som heter Fusion GPS för att göra djupdykning i all tänkbar smuts i Trumps personliga och professionella liv - och göra mos av honom.

Free Beacon är en avknoppning av Bill Kristols Weekly Standard och drivs av dennes svärson. (Kristol är tillsammans med Robert Kagan en av grundarna till Project for the New American Century, som backat Bush och John McCain, men senare gått över till Clinton).

Den nykonservative miljardären Paul Singer pyntade upp pengarna..

Från oktober 2015 till maj 2016 grävde Fusion GPS smuts åt neocons och ”never-Trumpers” (hans motståndare i det egna partiet). I maj hade dock Trump krossat alla rivaler och säkrat platsen som republikansk kandidat.

Washington Free Beacon drog sig ur och Fusion GPS hittade två nya mjölkkor för dess smutsdykning - DNC (demokratiska partihögkvarteret) och Clinton-kampanjen.

För att hålla smutsdykningen på armlängds avstånd engagerade båda  partiets advokatbyrå Perkins Coie, som fick sammanlagt 12,4 miljoner dollar av DNC och Clinton-kampanjen. Perkins använde en del av denna summa till att betala Fusion GPS.

Här börjar det bli intressant, tycker Buchanan.

I juni 2016 engagerade Fusion GPS en brittisk spion, Christopher Steele, som hade gått upp på MI6:s Rysslandsavdelning för att snoka reda på alla eventuella kopplingar mellan Trump och Ryssland.

Steele började kontakta gamla bekanta i FSB, den ryska underrättelsetjänsten. Och ryssarna började mata honom med häpnadsväckande smuts om Trump som skulle kunna döda hans kandidatur, om det gick att styrka.

Bland anklagelserna fanns att Trump hade umgåtts med prostituerade på ett Moskva hotell, att Kreml utpressade honom och att det fanns bevis för samverkan mellan Trump-kampanjen och Ryssland.

Från juni till oktober 2016 skickade Steele vidare sina informationer till Fusion GPS, som skickade dem vidare till stora amerikanska tidningar. Men eftersom pressen inte kunde verifiera dem, vägrade de att publicera materialet.

Steeles slutprodukt, en 35-sidig dossier, har beskrivits som full av "ounderbyggda och obscena påståenden." Steeles forskning hade dock också letat sig fram till James Comeys FBI, vilket tydligen var så tagen av uppgifterna att han lät FBI betala Steele för att fortsätta sitt arbete.

Kolumnisten Byron York i Washington Examinator citerar senator Chuck Grassley om denna "förvånande" utveckling: "Tanken att FBI och medarbetare i Clinton-kampanjen skulle betala mr Steele för att undersöka den republikanska presidentkandidaten valkampanjens slutskede reser... frågor om FBI:s självständighet från politiken, såväl som om Obama-administrationens användning av rättsväsendet och underrättelsebyråer för politiska ändamål." Frågorna började hopa sig.

Vad var FBI:s förhållande till den brittiska spionen som var så insatt i ryska underrättelser? Använde FBI Steeles information för att utöka sin egen utredning av ”hemligt samförstånd” mellan Ryssland och Trump? Informerade FBI  Vita huset och det nationella säkerhetsrådet om Steeles fynd?

I vittnesmål inför senatets underrättelseutskott hävdade chefen för Clinton-kampanjen John Podesta och DNC-chefen Debbie Wasserman Schultz att de inte visste att Perkins Coie hade anlitat Fusion GPA eller den brittiske spionen till att gräva upp smuts om Trump.

Men när Podesta vittnade var advokaten vid hans sida i kommittérummet Marc Elias från Perkins Coie, som hade engagerat Fusion GPS och mottog frukterna av Steeles grävande, påpekar Buchanan.

Om framtida undersökningar kommer att styrka att det var så här det gick till är det inte bara Vita huset som har stora problem.

Om du vill veta varför amerikanerna avskyr politik och hatar det "träsk" som Washington har förvandlats till, följ denna historia till dess oundvikliga slut, slutar Buchanan.

Det är det amerikanska politiska systemet som står inför rätta, menar han, och den ”verkliga tragedin är den gamla republikens nedgång”.

källa: buchanan.org

Buchanan försökte både 1996 och 2000 att slå sig in i valrörelsen men med klent resultat. Numera ägnar han sig åt skrivandet och har beskrivits som ”paleokonservativ”, en reaktion på nykonservatismen. Buchanan betonar tradition, att hålla ner statens fullmakter, stärka civilsamhällets roll, antikolonialism och antifederalism och religiös, regional, nationell och västerländsk identitet.

1 kommentar:

  1. En fastighetsmagnat i New York har säkerligen sin korg med smutsbyk men det har inget med valkampanjen att skaffa. Ser vi till "Clinton-maskinen", som de säger, har vi en hel lastvagn med smutstvätt från både under och före valkampanjen. Mycket är rykten men en del har redan bekräftats av domstol. Det senaste är sexövergreppen. Vilka namn som än dyker upp tycks alla ha en Clintonkoppling. Finanshajen Jeffrey Epstein har nämligen dömts av domstol. Han äger en ö i Bahamas och hans privata flyg "Lolita-Express" har haft Bill Clinton ombord åtskilliga gånger. Och vem annan var med? Den nyligen utpekade skådisen Kevin Spacey. Hillary Clinton ses på foton krama Hollywoodmogulen Harvey Weinstein. Och ta en titt på bröderna Podestas krystade miner, köp inte en begagnad bil av dem, och deras konstsamling skall du inte ha även om den var gratis.

    Rättssystemet i USA är allvarligt skadat. Robert Mueller fungerar som utredare trots att han liksom James Comey har sin egen tvivelaktiga historia att dölja samt klara intressen att gynna Clinton-lägret. Rättsväsendet och underrättelseorganen har politiserats och driver sina egna agendor. Därmed inte sagt att Trump kan bli en riktigt dålig president, det är en annan historia.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.