12 okt. 2017

3 av 5 amerikaner vill atombomba Iran

Besättningen på bombplanet B-29 ("Enola Gay"), som släppte
atombomben över Hiroshima.

60% av amerikanerna stöder kärnvapenbombningar av Iran, visar en färsk opinionsmätning.

Det avslöjades nyligen av professorn i statsvetenskap vid Stanforduniversitetet, Scott Sagan, talade vid ett seminarium i School of Government John F. Kennedy vid Harvard University.
Han berättade om resultaten av opinionsundersökning som genomfördes i augusti 2017 och fann att de fruktansvärda konsekvenserna av atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki inte hade haft någon effekt på viljan hos amerikanerna att använda kärnvapen mot Iran.

"60% av de tillfrågade skulle stödja beslutet att fälla atombomber över en iransk stad med en befolkning på 100 000 om 20 000 amerikanska soldater var i fara i samband med en markinvasion av Iran.

Tidningen Harvard Crimson refererar Sagans uttalanden vid seminariet:

- Även när vi frågade om de skulle ha godkänt en kärnvapenattack på en stad med en befolkning på 2 miljoner människor, svarade nästan 60% av deltagarna i studien jakande. Inte ens att döda 2 miljoner människor i ett slag är något som stör den amerikanska allmänheten. "

När respondenterna ombads att välja mellan två alternativ: att avsluta kriget med Iran genom diplomati eller ett nukleärt anfall var "40% positiva till diplomati, medan 40% ändå ville släppa atombomber", sade professorn.

Sagans kollegor som deltog i seminariet dolde inte att de var oroade över dessa forskningsresultat.

- Nu, mer än någonsin, är det viktigt att förstå vad allmänheten tycker om möjligheten att använda kärnvapen, eftersom antalet konflikter i världen ökar, sa arrangören av seminariet på John Kennedy School of Government Martin Malia.

- För närvarande står vi inför en kris på den koreanska halvön. Jag är chockad över att människor är villiga att tillgripa kärnvapen, även i fall där det inte finns något akut behov, säger professor Matthew Bunn vid Harvarduniversitetet.

I en kommentar till undersökningsresultaten säger chefredaktör för Bulletin of Atomic Scientists John Mecklin att de amerikanska medierna "inte har lyckats förmedla till amerikanerna att användningen av även ett litet antal kärnvapen kan leda till civilisationens undergång."

Det bör påpekas att den dåvarande presidenten Harry Truman vid atombombningen av japanska städer i augusti 1945 kunde stödja sig på 85% av de tillfrågade amerikanernas åsikt. Den 6 augusti släpptes bomben på Hiroshima och den 9 augusti på Nagasaki. Det totala antalet av dem som dödades i explosionen och efterföljande radioaktiv kontamination uppgick till 166 000 människor i Hiroshima och 80 000 människor i Nagasaki. Den 15 augusti kapitulerade Japan.

Källa: https://eadaily.com/ru/news/2017/10/09/60-amerikancev-podderzhivayut-yadernye-bombardirovki-irana-opros

Nyhetsbanken tipsar: Enligt amerikansk officiell historieskrivning var det ingen i besättningen på Enola Gay som någonsin ångrade sig. Men det fanns en, som suttit i ett spaningsplan som ingått i operationen, som trots enorma påtryckningar lättade på sina samvetskval. Läs mera i denna bok:

http://www.history.ucsb.edu/faculty/marcuse/projects/anders/Anders1962BurningConscienceEatherlyOCR.pdf


1 kommentar:

  1. Under Vietnamkriget hette det i Europa att det inte är det amerikanska folket vi är emot, utan den amerikanska krigspolitiken. Jag hade vid tidpunkten tillfälle att vistas i USA, där bl.a. täta gudstjänstbesök ingick i programmet. Redan då inställde sig frågan, kanske vi även borde protestera mot det amerikanska folket, så uppenbar var rasismen mot asiaterna och blindheten för de egna handlingarnas konsekvenser.
    "Gör så och så, annars dödar jag dig" sade flera kollegor till mig på jobbet. Det var ett skämt, det förstod jag, men så skulle ingen i Europa ha sagt, aldrig någonsin.
    Varför Europa inte distanserar sig utan dess ledare tvärtom knäfaller inför dessa arroganta galningar är ett mysterium och en ynkedom som lär sakna historiska paralleller. Att USA skulle garantera Europas säkerhet måste vara den mest effektiva myt och lögn som jänkarna fått till.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.