10 okt. 2017

Turkmenistan kapitulerar för marknaden

President Berdimuhamedov sjunger för en publik av statsanställda
under ett valmöte i januari 2017.
I Turkmenistan har alla medborgare hittills åtnjutit gratis el, gas, vatten och salt. De förmånerna infördes av framlidne president Nijazov som en markering mot  västvärldens marknadsekonomi. Turkmenistan var också det enda land i världen som inte undertecknade det s k Washington Consenus, en trosbekännelse till marknadsekonomin.

Han efterträdare Gurbanguly Berdimuhamedov tillkännagav idag 10 oktober på "de äldstes råd" att dessa förmåner nu kommer att fasas ut.
"Huvudsyftet med de exempellösa privilegierna var att skapa gynnsamma förhållanden mot bakgrund av den svåra ekonomiska situationen i världen, för medborgarnas anpassning till marknadsekonomin", förklarade  Berdimuhamedov den nya policyn.

"Den systematiska ökningen av befolkningens inkomster och förbättringen av de anställdas villkor gör det nu möjligt att införa en viss betalning för förmåner som tidigare var kostnadsfria. "Ännu 2016 avvisade Berdimuhamedov tanken, men i juni 2017 signalerade han att gratisförmånerna inte var försvarbara längre och "hindrar övergången till marknadsekonomi".

Gratisförmånerna kommer dock att finnas kvar för mindre bemedlade.
 
Källa: EADaily

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.