6 okt. 2017

Ett riktigt fredspris

Media rapporterar ”Nobels fredspris år 2017 tilldelas ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), en internationell anti-kärnvapenkoalition.

ICAN tilldelas priset ”för deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen”, enligt motiveringen.” Företräds i Sverige av Svenska Läkare mot kärnvapen.

Läkaren Anders Romelsjö som själv är medlem är mycket nöjd med valet.Detta är utmärkt. Kommer i en tid då å ena sidan de flesta länder i FN:s generalförsamling ställt sig bakom ett förslag att förbjuda kärnvapen. Samtidigt som kända kärnvapenmakter inte står bakom
detta (undantag Nordkorea) och då kraftig upprustning av kärnvapen sker, främst av USA. I en tid då Sverige ensidigt övar militärt tillsammans med världens mest kärnvapenkrigiska stat – USA. Vi vet inte om USA hade kärnvapen på sina skepp på svenskt vatten under Aurora 17.

Och nu kan inte Sverige skriva på FN:s kärnvapenkonvention – en skandal i sig och ett slag i ansiktet på dem som arbetat hårt för kärnvapennedrustning, som Alva Myrdal, mottagaren av Nobels Fredspris
för detta, Inga Thorsson, Maj-Britt Theorin, Olof Palme och andra.

Den nuvarande starka bindningen till Nato ökar risken för att Sverige dras in i ett kärnvapenkrig, med kanske miljontals döda svenskar (vid sidan av miljarder människor runtom på jorden).

Låt oss stärka arbetet för att bilda en mäktig opinion för att avskaffa kärnvapen i världen!

Vem tror inte att minst 90 % av jordens befolkning ställer sig bakom?

I en värld med utökad demokrati skulle en världsomfattande folkomröstning ordnas i denna centrala fråga.

Hälsningar

Anders Romelsjö


1 kommentar:

  1. Expressen hade som rubrik på sin huvudledare "Låt inte fredspriset bli draghjälp åt Margot Wallström" Ja dessa våldsbejakande liberaler förnekar sig aldrig.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.