13 okt. 2017

Trump trappar upp

Förenta staternas militär fällde totalt 751 bomber på Afghanistan i september, den högsta månadssiffran under de senaste sju åren, enligt US Air Force Central Command.
40 svenska militärer är med och trycker på knapparna med Peter Hultqvists välsignelse.
Antalet fällda bomber har ökat med 50 procent sedan augusti, vilket president Donald Trump kallar för en "strategi för att mer aktivt slå ut extremistgrupper" i landet.

USA har fällt totalt 3 238 bomber i Afghanistan mellan januari och september i år, vilket är mer än dubbelt så mycket som hela 2016.

Uppgifterna omfattar bara bombningar under kommandot för Combined Forces Air Component Commander, vilket innebär att det totala antalet kan vara högre.

Vad Trump har lyckats med redan är att provocera fram en oöverträffad våg av terrordåd och att sabotera de samtal som började komma igång mellan regimen i Kabul och talibanerna, som trots allt utgör en inhemsk politisk kraft utan internationella terroristiska ambitioner.

3 oktober förklarade USA:s försvarsminister James Mattis att en stängning av talibanernas kontor i Qatar är omedelbart förestående.

Afghanistans f d president Hamid Karzai har nyligen anklagat USA för att direkt stödja talibanerna för att hålla "fienden" vid liv och kunna motivera fortsatt kontroll av landet.

Sveriges försvarsminister anser att det är en angelägenhet för svenskt försvar att medverka i Trumps krig i Afghanistan. 40 svenska militärer arbetar med hemligstämplade stabsuppgifter i Afghanistan.

Medan en gren av den svenska statsförvaltningen arbetar för högtryck med att utvisa afghaner till det "fredliga" Afghanistan, medverkar en annan gren i upptrappningen av kriget till de högsta nivåerna från Obamas tid.

redInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.