23 okt. 2017

Nya dokument om folkmordet i Indonesien

När en grupp generaler i Indonesien 1965 inledde ett folkmord på kineser och anklagade kommunistpartiet för ett misslyckat kuppförsök, valde Washington att inte ingripa, visar nyligen avhemligade dokument från USA:s utrikesdepartement..
Förenta staternas regering förhöll sig i stort sett passiv när mördandet utvidgades från misstänkta kommunister till etniska kineser, studenter, fackföreningsmedlemmar och alla som kunde misstänkas vara oppositionella. Minst en miljon omkom och många tusen kastades i koncentrationsläger.

General Suharto grep makten  och behöll den i 32 år. Syftet var en "nyordning" som skulle öppna för västvärldens bistånd och investeringar.

Nyligen avhemligade telegram från USA-ambassaden i Jakarta visar att USA ställde som villkor för varje bistånd att president Suykarno avlägsnades från makten. Efter Suhartos maktövertagande i mars 1966 började det amerikanska biståndet att flöda.

En av de amerikanska diplomater som med egna ögon kunde se mördandet betecknade förändringarna som "fantastiska". Telegrammen visar också att amerikanerna var medvetna om att massavrättningar beordrades från högsta iort, dvs från general Suharto.

År 2015 föreslog senator Tom Udall i New Mexico en resolution som krävde att Indonesien skulle ta itu med sin traumatiska historia. Han krävde också att USA skulle redogöra för sitt "militära och ekonomiska stöd" till folkmordet, som bl.a. bestod i att man överlämnade listor på vänstersympatisörer och bidrog till att begrava nyheterna om blodbadet i massmedia.

Frågan är alltjämt het i Indonesien. När filmaren Joshua Oppenheimer 2012 lanserade sin dokumentär "The Act of Killing" började medlemmar i indonesiska samhället att gräva i sin historia.

Joko Widodo, den indonesiske presidenten, har talat om behovet av att ta itu med förflutna, men ingen konkret har gjorts.

2015 försökte  människorättsadvokaten Nursyahbani Katjasungkana samla en internationell informell i Haag 2015 för att granska massmorden. De senaste månaderna rapporteras dock konservativa grupper ha återupplivat de anti-kommunistiska känslor i Indonesien. Militären begränsade genom ett särskilt direktiv den offentliga visningen av Joshua Oppenheimers andra dokumentär, "The Look of Silence".

Källa: New York Times 19/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.