17 okt. 2017

CIA ville mörda Greklands statsminister

Karamanlis skakar hand med Putin vid
ett Moskvabesök 2004.
Enligt det ryska nyhetsprogrammet Vesti hade CIA planer på att mörda Greklands premiärminister Kostas Karamanlis 2009.

Motivet ska ha varit Karamanlis närmande till Ryssland.

Enligt Vesti upptäckte den ryska underrättelsetjänsten 2009 en komplott av CIA för att bortföra den konservative premiärministern Kostas Karmamanlis från hans kontor och mörda honom om det var nödvändigt, för hans stöd åt Ryssland, särskilt vad gäller det ryska gasprojektet South Stream till Europa.

I det planerade scenariot ingick att infiltrera politiska partier för att ställa till med gatuvåld - en taktik som använts i olika färgrevolutioner.

Planen kallades Pythia-1 och skulle utföras av utländska agenter i Grekland med hjälp av bundsförvanter i armén, myndigheterna och den politiska eliten..

Efter ett tips från den ryska säkerhetstjänsten FSB började grekernas underrättelsetjänst intressera sig försök att avlyssna Karamanlis; Georgi Parvanov, tidigare Bulgariens president och Vladimir Putin. Det var särskilt samtal om de planerade gasledningarna Burgas-Alexandroupoli och South Stream som avlyssningen varv inriktad på.

FSB skickade en undersökningsgrupp till Grekland. Minst 7 terroristgrupper kunde identifieras, varav tre var specialiserade på inbrott och kidnappningar, vilket gjordes för att skapa kaos och sprida fruktan. 2008 var ett år av ständiga konfrontationer i grekiska städer. Redan det försvagade Karamanlis ställning men konspiratörerna kom aldrig så långt som till att undanröja denne.

I ett hemligt dokument beskrivs hur ryska spioner mötte konspiratörerna öga mot öga. Det skulle ha skett i april 2008, nära Nea Makri i Attika, efter ett rån på vägen till S:t Efraims kloster.

Karamanlis personal och ryssarna intresserade sig för en minivan . Personerna inne i den försvann på en oregistrerad moped. Inuti minivanen påträffades en vapenarsenal, inklusive sprängämnen, Kalsjnikovgevär, mörkerkikare, detaljerade kartor med premiärministerns resväg och detaljerad information om hans livvakter.

Efter flera år togs det inträffade upp i domstol. Namnen på deltagarna i konspirationen hålls hemliga, men några få är kända - t.ex. William Basil, en f d CIA-agent, expert på avlyssning.

Avlyssningen av Karamanlis skedde med Basils telefoner och med SIM-kort registrerade på USA:s ambassad.

Bland de åtalade finns Michalis Karchimakis, som tidigare representerade socialdemokratiska PASOK i parlamentet; två f d grekiska underrättelseagenter.

Totalt ska minst 20 politiker ha varit inblandade i komplotten.

Med extravalet i oktober 2009 förlorade Karamanlis makten. Han hade talat om ett "strategiskt partnerskap" med Ryssland, men hans efterträdare nöjde sig med "stabila relationer".

Det återstår naturligtvis att verifiera många detaljer i denna historia som i det här skicket låter som ett avsnitt ur "Homeland". Huvuddragen bekräftas dock i en artikel i den konservativa dagstidningen Ekathemerini. Fortsättning följer...

http://russia-insider.com/en/cia-plan-assassinate-greek-pm-karamanlis-ties-russia-exclusive-report/ri21250

se även http://www.ekathimerini.com/221792/article/ekathimerini/news/four-to-face-trial-over-karamanlis-plot-allegations 

1 kommentar:

  1. Med denna kunskap kan man väl förstå varför svenska politiker inte vågade säga nej till USAs krav att vägra upplåta svensk mark för lagring av järnrör till NS2. Livet är ju viktigare än ett par hundra miljoner kronor i arrende och ett par tre hundra jobb i Karlshamn och på Gotland.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.