6 okt. 2017

1 516 masskjutningar på 1 735 dagar i USA

48% av alla skjutvapen i civila händer finns i USA.
Enligt Gun Violence Archive har det utspelats mer än 1 518 masskjutningar som dödat minst
1 715 personer och skadat 6 089 under de senaste 1 735 dagarna.


Som USA:s utrikespolitik ser ut (Skjut först, fråga sen) ser också amerikanernas vardag ut. Rapport om en hypermakt på väg att begå självmord.

På måndagen vaknade amerikanerna till fruktansvärda nyheter. Den 64-årige skytten öppnade mot publiken på en musikfestival i Las Vegas. Nästan 60 döda, hundratals skadade.

Amerikanska vapenlagar är komplexa och varierar från delstat till delstat, men i inget annat utvecklat land i världen är det så lätt att köpa ammunition.

Inte överraskande är antalet som dödas av skjutvapen i USA mycket högre än i andra länder: 16 gånger mer än i Tyskland, 6 gånger mer än i Kanada.

Amerikanernas "kärlek" till skjutvapen är en följd av historiska händelser och framgångsrik marknadsföring från vapenföretag. Vapentillverkare hänvisar till historien och det andra författningstillägget  som garanterar folkets rätt till fritt innehav av vapen.

Förenta staterna har 4,4% av världens befolkning, men nästan hälften av alla världens vapen i civila händer.

Enligt Gun Violence Archive har det utspelats mer än 1 518 masskjutningar som dödat minst 1 715 personer och skadat 6 089 under de senaste 1 735 dagarna. Totalt dödades 2014 mer än 33 000 amerikaner av skjutvapen.

Vapenanhängarna förnekar alltid att det finns ett samband mellan vapeninnehav och masskjutningar. Men tidskriften Mothe Jones har nu med forskningsdata kunnat påvisa ett statistiskt samband mellan vapeninnehav och antalet dödsfall orsakade av skjutvapen. I delstater med strängare kontroll är också antalet dödsfall från vapen mindre. I knappast någon annan del av världen kommer dessa resultat som en överraskning.

En aspekt på den pågående massakern i USA är det stora antal som dödas av polisens kulor (med rätt eller orätt). Sedan mordet på Michael Brown i Ferguson, Missouri 9 augusti 2014 har polisen skjutit och dödat åtminstone 2 902 personer (till maj 2017).

Vox-forskaren Dilan Metyuz uppger att antalet dödsfall från skjutvapen sjönk med 50% och antalet självmord minskade med 74% sedan Australien skärpte sina vapenlagar. Något liknande hände i Israel, när soldater förbjöds att ta med vapen hem under helgen.

usa.one 3/10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.