18 maj 2019

Skyskrapor och vindkraftverk skördar fågelliv

Offer för Chicagos skyskrapor.
Uppskattningsvis 600 miljoner fåglar dör varje år i kollisioner med byggnader i USA, enligt Cornell Lab of Ornithology .
Värst är Chicago som ligger mitt i fåglarnas migrationsvägar från Kanada. Det är den stora nattliga ljusutstrålningen som desorienterar fågelsträcken och får dem att kracsha in i husen.

Efter Chicago kommer Dallas och Houston, som också är placerade längs den livligaste flygkorridoren för fåglar genom USA.

En organisation som heter  Chicago Bird Collision Monitors omhändertar varje år omkring 6 000 fåglar på ett 1,5 kvadratkilometer stort område i centrala Chicago.

Cirka två tredjedelar av kollisionerna är dödliga och döda fåglar registreras och katalogiseras för forskning. Skadade fåglar tas till Willowbrook Wildlife Center i Glen Ellyn för behandling.

Organisationer som arbetar för att minska fågeldöden har fått staden med på ett program för att släcka ned byggnader på 20 våningar och mer från kl. 23 till soluppgången under flyttsäsongen.

För byggnader med glasexteriörer föreslås element som gör strukturerna mer synliga för fåglar, såsom frostat eller etsat glas, skärmar, nät eller mönster på ytan.

Även om skyskrapor utgör den största risken noterar forskare från Cornell Lab att cirka 250 000 fåglar dör varje år från kollisioner med vanliga hus och bostäder.

I New York City finns det volontärer samlar in de döda fåglarna på hösten och våren. Varje år insamlas mellan 90 000 och 200 000 döda djur.

Ett annat växande problem är vindkraftverken, som enligt svenska Naturvårdsverket, kräver i genomsnitt 2,3 fågelliv och 2,9 fladdermusliv per propeller och år. Vid utgången av 2018 fanns det
3 659 vindkraftverk i Sverige och enligt planerna väntar en närmast explosionsartad ökning.


https://news.wttw.com/2019/04/04/chicago-most-dangerous-city-migratory-birds-study-finds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.