8 maj 2019

Iran hotar lämna kärnteknikavtalet

Det amerikanska hangarfartyget Abraham Lincoln är på väg från Medelhavet till Irans kust.
Iran ställde idag ett ultimatum till Ryssland, Kina och EU som innebär att landet om 60 dagar på viktiga punkter kommer att frånträda  det internationella kärnteknikavtalet som USA tidigare frånträtt.

Om inte Ryssland, Kina och EU lever upp till sin del av avtalet upphör det då att gälla och Iran börjar anrika uran på ett sätt som på sikt ger landet möjlighet att bygga kärnvapen..

Teheran bestämde sig för detta ultimatum mot bakgrund av nya hot från USA. Stormakten hotar att stoppa all iransk oljeexport genom Hurmuzsundet.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som idag mötte sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif, är det USA:s "oansvariga beteende" att överge sina åtaganden i FN:s säkerhetsråd som har orsakat den nya krisen. 

Om inte EU, Ryssland och Kina uppfyller villkoren i kärnteknikavtalet (inklusive på bank- och oljeområdet) kommer Teheran efter 60 dagar att frånträda kärnteknikavtalet på två punkter och fortsätta arbetet med uranberikning och modernisering av kärnreaktorn i Arak. 

Frankrikes försvarsminister Florence Parley hotar att införa nya sanktioner mot Iran om landet sätter sitt hot i verket. I Moskva och Peking uttryckte diplomater hopp om att kunna rädda avtalet. Kina kräver ett fullständigt genomförande av kärnteknikavtalet. Den ryske senatorn, ordförande i federationsrådets utrikesutskott, Konstantin Kosatjov, anser att konsekvenserna av ett iranskt frånträde från avtalet på två punkter inte direkt får betydande konsekvenser.

"Men hotet att återuppta driften av tungvattenreaktorn i Arak, vars restprodukter kan upparbetas till vapenplutonium, kan faktiskt leda till att hela avtalet går om intet", sa Kosatjov på sin Facebook-sida. Senatorn välkomnar inte Irans beslut, men anser det ganska förståeligt.

Reaktionen från Israel är som vanligt hotfull: "Vi kommer inte tillåta Iran att förvärva kärnvapen", säger premiärminister Nethanyahu. 

USA har märkbart ökat sin aktivitet vid Persiska viken. USA skickar hangarfartyget Abraham Lincoln och bombplan till Irans kust och sedan förklarar Pentagon att det finns "uppenbara bevis" på att Irans förbereder en attack mot amerikanska styrkor. 

Mot bakgrund av de spänningar som USA självt skapat avbröt utrikesminister Mike Pompeo ett besök i Berlin och reste till Bagdad, där han träffade Iraks premiärminister Adel Abd al-Mahdi. Enligt källor diskuterade Pompeo säkerheten för amerikanskpersonal i Irak i händelse av krigshandlingar. 

vzgljad 8/5

Virus-free. www.avg.com

1 kommentar:

  1. För några år sedan läste jag att USA, som ju enligt konstitutionen, inte får starta något krig, kommer att ställa upp några åldrade krigsfartyg i Persiska viken. Så har nu skett. Sedan ser man till att de blir anfallna. Men jag tror att "världssamfundet" inte kommer att lyda Trump och Netanyahu denna gång. Opinionen i Europa och Asien känner igen mönstret och är förberedd på USAs falskspel. Om vår regering inte protesterar mot USAs klassiska provokationer bör vi alla gå ut på gatorna - för att inte bli medansvariga för Armageddon.
    Mats

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.