15 maj 2019

Brittisk general: Inget ökat hot från Iran

Den brittiske generalmajoren Chris Ghika  som övervakar de  USA-ledda s.k. koalitionsstyrkorna i Syrien och Irak säger att "det inte finns något ökat hot från Iran" i Mellanöstern.
 
Han går emot uttalanden om motsatsen från USA, som nu bygger upp sina styrkor i Persiska viken. USA tar också hem alla icke-militära tjänstemän från Irak som en "säkerhetsåtgärd".


Ghika sade till media på tisdagen att koalitionen inte har sett "något ökat hot från iranskstödda styrkor" i Irak och Syrien, vilket Pentagon påstått.

Koalitionen har inte observerat någon förändring i de iranskstödda styrkornas hållning sedan USA började trissa upp spänningen. "Vi hoppas och förväntar oss att det kommer att fortsätta ... Vi ser inte ett ökat hot i detta skede", sa Ghika till reportrar.

Han vägrade dock att medge att hans uttalande går emot Vita Huset: "Vi är på exakt samma sida."


Den amerikanska centralkommandot (CENTCOM) förklarade igår att det potentiella hotet från iranska soldater har ökat i Irak och Syrien. Man polemiserade direkt mot Ghika, vars påståenden kastade tvivel över USA:s motiv för att eskalera spänningar med Teheran.

"Centralkommandot har, i samordning med Operation Unshakable Determination, ökat beredskapsnivån i alla stridskrafter som deltar i operationerna i Irak och Syrien", hette det.

Chefen för Irans islamiska revolutionsgardes rymdavdelning, general Amir Ali Hajizadeh, sa i söndags att de amerikanska styrkorna i Persiska viken "kommer att få ett slag i huvudet" om de gör en felaktig rörelse.

USA utrikesdepartement har beordrat att alla tjänstemän, vars arbete inte är relaterat till operativa tjänster, ska lämna Irak.

warandpeace.ru, pressTV 15/5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.