11 maj 2019

Inga nya möten USA-Kina planerade

Handelsförhandlingar mellan USA och Kina har avbrutits utan några överenskommelser, vilket lett till att president Trump ytterligare eskalerar det bilaterala handelskriget. Han tillkännagav betydande ökningar av amerikanska tullar, till 25 procent, på Kinavaror för 200 miljarder dollar.
Trump hävdar att hans förhållande till Kinas president Xi är fortsatt starkt och samtalen fortsätter.
Framtida samtal är dock rent hypotetiska. Finansminister Steven Mnuchin säger att det inte finns några planerade samtal med Kina och ingen tidtabell för ytterligare samtal.

Trumpadministrationen har otaliga problem med Kina, bl.a. om öar i Sydkinesiska havet och Taiwans status. President Trump har dock valt att slå mot Kina på det ekonomiska området och hävdar att handelsunderskottet är orättvist och tror att höga tullar ska tvinga Kina att acceptera amerikanska krav.

Hittills har tullarna inte bara misslyckats med att få Kina att kapitulera, som Trump trott, utan har dessutom gjort stor skada på den amerikanska ekonomin och har lämnat många investerare på amerikanska marknader väldigt nervösa över hur allt kommer bli.


USA:s handelsunderskott exploderade 2018 och uppgick till 878,68 miljarder dollar. Det har sju av de senaste nio åren. För andra året i rad importerade USA 2018 för över 500 miljarder dollar i varor från Kina. Handeln mellan USA och Kina omsatte totalt 659,84 miljarder dollar och USA:s export till Kina minskade med 4,46 miljarder i december, en minskning med 32,7 procent.

I en stor intervju med kinesiska medier efter att samtalen i Washington slutade i fredags ​​sade vice premiärminister Liu He att för att nå ett avtal måste USA ta bort alla extra tullar och inte försöka tvinga Kina att öka sin USA-import med administrativa medel. Dessutom måste ett avtal respektera båda sidors värdighet.

Lius tre villkor understryker det arbete som fortfarande ska göras om ett överenskommelse ska uppnås mellan världens två största ekonomier. President Donald Trumps egna förhandlare förklarade  för Kina att det har en månad på sig att godta en överenskommelse - annars kan Kina räkna med tullar på hela sin export till USA.

Det hotet gjordes under samtalen i fredags ​​i Washington, timmar efter att Trump trappat upp konflikten genom att införa en andra omgång strafftullar på 200 miljarder dollar av kinesiska varor. Kina lovade vedergällning, men hade inte meddelat några detaljer.

Liu förnekar att samtalen brutit samman. "För det ligger i Kinas, USA:s och hela världens intresse att vi hanterar detta rationellt", sade vice premiärministern.

antiwar.com, global times

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.