11 juni 2024

EU-kritiska på frammarsch

Tvärtemot vad många kommentarer till EU-valet går ut, så har von der Leyens center/höger-koalition inte säkrat greppet om EU. EU-kritiska partier är på frammarsch på många fronter.

Frankrikes president Emmanuel Macron led ett svidande nederlag mot Nationell samling som samlade över 30 procent och han tvingas nu utlysa nyval. Nationell samlings Marine Le Pen har stött att skicka "defensiva vapen" till Ukraina, men motsätter sig anfall på ryskt territorium.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lyckades inte samla lika många röster som Alternativ för Tyskland, ofta utpekat som en nazianstucken fara för landet.

Nederländernas konservativa frihetspartiet (PVV), som leds av Geert Wilders, kom tvåa med 17 procent av rösterna, och tros gå från en till sju platser i EU-Parlamentet. Wilders har uttalat sig mot att sända militär hjälp till Ukraina, och hävdade att stödet till Kiev kan innebära att det holländska försvaret inte kan försvara landet. 

Belgiens Premiärminister Alexander De Croo meddelade sin avgång sedan hans parti bara samlat 5,8 procent av rösterna, medan det högerextrema Vlaams Belang och Flamländska nationalistpartierna fått över 14,8 procent respektive 14,2 procent av rösterna respektive. 

Italiens Premiärminister Giorgia Melonis "Italiens bröder" vann valet med 28 procent av rösterna. Hon är emot att skicka trupper till Ukraina, och har talat mot upptrappning av spänningarna mellan NATO och Ryssland. 

Lost in EU m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.