13 juni 2024

Ryskt flottbesök ogillas av Pentagon


Just nu ligger en rysk flotteskader för ankar utanför Kubas kust. Fregatten "Amiral Gorsjkov" och atomubåten "Kazan" samt ett ryskt oljetankerfartyg.

Den amerikanska militären tycker inte om att ryska ubåtar kan observera  den amerikanska kusten, skriver tidningen Miami Herald skriver med hänvisning till anonyma militära tjänstemän.

"Den första utplaceringen av en rysk atomubåt till Kuba sedan slutet av det kalla kriget fungerar som... en signal till Biden-administrationen... om den växande förmågan att övervaka den amerikanska kustlinjen med hjälp smygande undervattensfordon, en växande oro för USA:s militär.

Pentagon grubblar nu över om det ryska besöket är början på en ny modell för användning av Rysslands ubåtar. Officiellt säger Pentagon att de inte ser något behov av motåtgärder, uppgav tidigare en representant för de amerikanska väpnade styrkornas södra kommando for RIA Novosti. Liknande uttalanden hördes från Pentagon angående ryska arméövningar med icke-strategiska kärnvapen.

Den ryska flotteskadern, ledd av fregatten "Amiral Gorsjkov", anlände till hamnen i Havanna den 12 juni, efter att ha korsat Atlanten och genomfört övningar med högprecisionsvapen mot mål på ett avstånd av över 600 km. 

Fregatten liksom atomubåten "Kazan" är |utrustade med Zircon hypersoniska missiler, Kalibr kryssningsmissiler och Oniks anti-skeppsmissiler..

Det kubanska utrikesministeriet, som kommenterade besöket noterade att det motsvarar de vänskapliga förbindelserna mellan Kuba och Ryska federationen och följer internationella regler - inget av fartygen bär kärnvapen och deras besök innebär inget hot mot regionen

https://eadaily.com/ru/news/2024/06/13/v-ssha-nachali-bespokoitsya-po-povodu-rossiyskih-podlodok-na-kube


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.