15 juni 2024

Seger för förnuftet

Johan Floderus och Saeed Azizi har släppts från iranskt fängelse och är på väg hem till Sverige på lördagen. Frigivningen är en del av en utväxling där den i Sverige fängslade iraniern Hamid Noury flugit från Sverige mot Teheran.

Utväxlingen är en seger för förnuftet. Hamid Noury dömdes i en genompolitiserad rättegång vid Stockholms tingsrätt. Att Sverige friger honom är ett tyst medgivande av att hela processen mot honom var en skådeprocess. Det visar också på problemen med den nya ”gränslösa” rättvisan. Att döma någon i Sverige för folkrättsbrott som begåtts i ett annat land är svårt, om inte omöjligt, i synnerhet om anklagelserna drivs av politiska motståndare i exil.

Teheran Times framhåller att Nourys försvarsadvokat Thomas Bodström hade påvisat d
e extrema förhållandena för sin klient. Enligt Bodström hade Nouri hade slagit rekord för det längsta isoleringsstraffet i svensk historia (2019-2024), vilket gör honom till "den mest isolerade fånge" som landet skådat.

Bodström hävdade också att Sverige genom Nouris rättegång berövat sig hundratusentals, eller till och med miljoner, iranska besökare som har arbetat i den iranska regeringen och inte vill riskera livstids fängelse genom att besöka Sverige. 

Teheran Times anklagar terroristorganisationen Mujahedin-e Khalq och Israel för att ha legat bakom Nourys arrestering.

Bilden är från Nourys festliga mottagande på flygplatsen i Teheran.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.