28 juni 2024

Trump lovar stoppa kriget till 20 januari


Här följer några snabböversatta utdrag ur debatt Biden-Trump. 

Trumps löfte att stoppa kriget redan innan den 20 januari lär få stor genklang. Men kan väljarna lita på det? Förra gången lovade han stoppa Afghanistankriget, men uppfyllde inte (helt) löftet.

CNN: President Joe Biden, inflationen har dämpats, men priserna är fortfarande höga. Sedan du tillträdde, för priset av dagligvaror har ökat. Till exempel, en korg av livsmedel som kostar $100, då, nu kostar mer än $120. Och typiska hem priserna har hoppat mer än 30 procent.

Vad vill du säga till väljarna som känner att de har det sämre under ert ordförandeskap än de var under President Trump?

BIDEN: Se på hur det var när jag blev president, vad Mr. Trump lämnade mig.

Vi hade en ekonomi som var i fritt fall. Pandemin var så illa hanterade. Många människor dog. Allt han sa var det inte så allvarligt, det gällde bara att injicera lite blekmedel i sin arm och man blir bra.

Ekonomin kollapsade. Det fanns inga jobb. Arbetslösheten steg till 15 procent. Det var hemskt.

Så vad vi hade att göra är att försöka sätta saker tillbaka tillsammans igen. Och det är precis vad vi började att göra. Vi har skapat 15 000 nya jobb. Vi tog ut i en position där vi har med 800 000 nya jobb tillverkning.

Men det finns mer att göra. Det finns mer att göra. Arbetarklassen är fortfarande i trubbel.

Jag kommer från Scranton, Pennsylvania. Jag kommer i hushåll där köksbordet – om det inte kunde vara uppfyllda under månaden, var ett problem. Priset på ägg, priset på gas, priset på bostäder, till priset av en hel rad av saker.

Det är därför jag jobbar så hårt för att se till att jag itu med dessa problem, och vi kommer att se till att vi har sänkt priset på bostäder. Vi kommer att se till att vi bygger 2 miljoner nya enheter. Vi kommer att se till att sätta ett tak för hyror, så att företagens girighet inte kan ta över.

Kombinationen av vad jag hade kvar och företagens girighet är anledningen till varför vi är här problemet just nu.

Förutom att vi är i en situation där om du var tvungen att ta en titt på allt som var gjort på hans administration, han gjorde inte mycket alls. När han lämnade, det är – saker var i kaos, bokstavligen kaos.

Och så lägger vi saker tillsammans. Vi skapade, som jag sagt, i dessa jobb. Vi såg till att vi hade en situation där vi nu – vi har fått ner priset på receptbelagda läkemedel, vilket är ett stort problem för många människor, till $15 för en insulin-skott, i motsats till $400. Ingen av behöver betala mer än $200 för alla mediciner,  i början av nästa år.

Och situationen är som gör det – och vi kommer att göra det tillgängligt för alla att alla Amerikaner. Så vi jobbar på att få ner priset på runt köksbordet. Och det är vad vi kommer att få gjort.

TRUMP: Vi hade den största ekonomin i vårt lands historia. Vi har aldrig gjort så bra ifrånoss. Alla – alla var förvånad över det. Andra länder kopierade oss.

Vi fick hit med COVID. Och när vi gjorde det, vi spenderade de pengar som behövs så att vi inte skulle hamna i en Stor Depression, de gillar vi hade 1929. När vi slutade så vi gjorde ett bra jobb. Vi fick mycket beröm för ekonomin, en hel del av äran för det militära, och inga krig och så många andra saker. Allt var gunga bra.

Men det vi aldrig fick kredit för, och vi bör ha, är att få oss ut för att COVID röra. Han skapade mandat – det var en katastrof för vårt land.

Men andra än att vi hade – vi hade gett dem tillbaka – ett land där aktiemarknaden faktiskt var högre än före COVID. Och ingen trodde att det ens var möjligt. De enda jobb han skapat är för illegala invandrare och bounce-back jobb, de är studsade tillbaka från COVID.

Han har inte gjort ett bra jobb. Han har gjort ett dåligt jobb. Och inflationen dödar vårt land. Det är helt döda oss.

BIDEN: ja, titta, den största ekonomin i världen, han är den enda som tycker det, tycker jag. Jag vet inte någon annan som tycker att det var bra – han hade den största ekonomin i världen.

Och, ni vet, saken är den att vi befann oss i en situation där hans ekonomi, belönade han de rika. Han gjorde den största skattesänkningen i amerikansk historia, 2 biljoner dollar. Han skapade underskott större än någon annan president. Han är den enda president förutom Herbert Hoover, som har lämnat sin post med färre jobb än han hade när han började, sedan Herbert Hoover.

Och det militära, du vet, när han var president, dödade de fortfarande folk i Afghanistan. Och han ville inte göra något om det. […]

TRUMP: Först av allt, våra veteraner och våra soldater kan inte stå ut med den här killen. De kan inte stå ut med honom. De anser att han är den värsta ÖB, om det är vad han kallas, som vi någonsin har haft. De kan inte stå ut med honom. Så låt oss säga som det är.

När det gäller Ryssland och Ukraina, om vi hade en riktig president, en president som respekterades av Putin, skulle han aldrig ha invaderat Ukraina. En hel del människor är döda just nu, mycket mer än vad folk vet.

Du vet, de pratar om siffror. Du kan fördubbla dessa siffror, kanske tredubbla dessa siffror. Han gjorde ingenting för att stoppa det. I själva verket, jag tror att han uppmuntrade Ryssland att gå in. […]

Det här är ett krig som aldrig borde ha påbörjats.  […] Varje gång Zelenskyj kommer till detta land, han går iväg med $60 miljarder dollar, han är den största affärsmannen någonsin.

Och jag inte knackar honom, jag är inte knackar något. Jag bara säger, de pengar som vi spenderar på detta krig, och vi bör inte vara utgifter, bör det har aldrig hänt. Jag kommer att stoppa kriget som tillträdande president redan innan jag tillträder den 20 januari.

Människor dödas, så onödigt, så dumt, och jag kommer att stoppa det och göra det snabbt innan jag tillträder.

BIDEN: Faktum är att Putin är en krigsförbrytare. Han dödade tusentals och åter tusentals människor. Och han har gjort en sak klar, han vill återupprätta det som var en del av det sovjetiska Imperiet, inte bara en bit, han vill ha hela Ukraina. Det är vad han vill. Och då tror du att han kommer att stoppa det?

Biden sluddrande tal försvårar lyssnandet. Läs vidare en ungefärlig utskrift på engelska här

https://edition.cnn.com/2024/06/27/politics/read-biden-trump-debate-rush-transcript/index.html

Se debatten här: CNN Presidential Debate: President Joe Biden and former President Donald Trump - YouTube

CNN Presidential Debate: President Joe Biden and former President Donald Trump - YouTube

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.