24 juni 2024

15 poliser dödade i Dagestan


Fruktansvärda scener utspelades i söndags i två städer i den ryska republiken Dagestan. Terrorister med wahabitiska kopplingar anställde förödelse i en ortodox helgedom och en synagoga. 15 poliser dödades och en präst mördades brutalt.

Ryska utrikesministeriet säger att gärningsmännen, varav fem dödades under blodbadet, kommer att identifieras liksom deras - säkerligen utländska - uppdragsgivare.

"Vem som än som stod bakom kulisserna för dessa händelser borde veta: vårt land och dess medborgare är redo att motstå försök från extremister av alla slag att få det på knä och ingjuta rädsla. Vi har inga tvivel om att alla medbrottslingar till denna blodiga handling kommer att identifieras och kommer att ställas till snavar”, står det i ett uttalande från utrikesministeriet.

Terroristerna som attackerade synagogor och kyrkor på Trefaldighetsdagen hade för avsikt att skapa oenighet i interreligiös harmoni i denna region, men medborgarna stod i deras väg och visade genom sitt exempel att terroristerna inte skulle lyckas.

UD uttryckte kondoleanser till offrens familjer och vänner, samt till alla som skadades under terrorattacken.

Okända personer flydde i en vit Volkswagen Polo. Under terrorbekämpningsoperationen eliminerades två terrorister i Derbent, tre i Machatjkala. Identiteten på de militanta som var inblandade i terrorattacken har fastställts. Just nu fortsätter sökandet efter medbrottslingar . Säkerhetsåtgärderna har stärkts i grannländerna Ingusjien och Kabardino-Balkarien.

Som ett resultat av tragedin i Dagestan dödades 20 personer, inklusive 15 poliser. Ryska federationens utredningskommitté inledde ett brottmål enligt artikeln om en terroristattack (artikel 205 i den ryska federationens strafflag). Ordföranden för den ryska utredningskommitté Bastrykin gav i uppdrag att presentera en rapport om de inledande utredningsåtgärderna i Dagestan.

Dessutom fängslade brottsbekämpande myndigheter chefen för Sergokalinskij-distriktet i republiken, Magomed Omarov. Sökningar genomförs i hans hus sedan han vittnat om att hans två söner deltagit i attackerna i Machatjkala.

Tre dagars sorg har utropats i regionen . Myndigheterna ställde också in alla underhållningsevenemang  Familjerna till de dödade och skadade under terrorattacken kommer att få ekonomiskt bistånd på totalt 50 miljoner rubel.

Från Uzbekistan, Tadzjikistan, Turkmenien, Vitryssland, Armenien, Kina m fl. länder har det inkommit telegram till Kreml som uttrycker solidaritet i denna svåra stund. Även FN:s generalsekreterare har sänt sina kondoleanser.

izvestijaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.