6 mars 2021

Sista sabotageförsöket mot NordStream 2?

Svenska dagbladet ägnar idag flera uppslag åt frågan som borde vara
en "no-brainer": Ska 12 miljarder dollar kastas i sjön?

Den republikanske Texassenatorn Ted Cruz lyckades i fredags stoppa utnämningen av William Burns till nya CIA-chef.

Syftet är att få till stånd nya sanktioner mot den tysk-ryska gasledningen Nord Stream 2 och bokstavligen kasta 12 redan investerade miljarder dollar i sjön.

USA har redan infört sanktioner mot Nord Stream 2 i två omgångar, bl.a. genom den nya lagen "Om skydd av Europas energisäkerhet" som läggs ovanpå den tidigare "Om att motverka Amerikas fiender genom sanktioner".

Av rädsla för USA-sanktioner har 18 europeiska företag som var involverade i riskförsäkring och teknisk modernisering av det ryska rörläggningsarbetet, till exempel Robert Krebs GmbH, lämnat projektet. Dessutom tillkännagav en av de viktigaste investerarna, det tyska företaget Wintershall, ett dotterbolag till den kemiska jätten BASF, som har omfattande kommersiella intressen i USA, att bolaget tvingades dra sig ur.

Men detta räckte inte - mer sanktioner krävs från Biden. Tidningen Politico publicerar en kollektiv framställning av Polens och Ukrainas utrikesministrar Rau och Kuleba. De har egna ekonomiska intressen av att stoppa NordsStream 2 och odlar i det syftet myten om det ryska hotet.

Av 1 234 kilometer återstår att svetsa mindre än 150. Motståndarna mot projektet vill dock inte lyssna på sunda förnuftet utan är beredda att låta 22 miljarder dollar som investerats av europeiska gasföretag gå om intet.

Mitt i alltihop är det tyska politiker som lyckats hålla huvudet kallt. "Tysklands och Europas energipolitik kan inte bestämmas av USA", säger Klaus Ernst, ordförande för förbundsdagens  ekonomiska och energikommitté.

Men även inom Tyskland finns starka krafter som arbetar mot en fullbordan av NordStream 2. Det tyska institutet för ekonomisk forskning släppte en diger rapport om att Nord Stream 2 inte behövs, Europa har redan många energikällor, det kommer inte att bli fler kalla vintrar, gaslagringsanläggningarna överflödar, försäkrade institutet.

Rapporten publicerades den 8 januari.

"Just nu ser jag framtiden i fredlig samexistens och samarbete, och inte i splittring, som gagnar varken oss eller ryssarna, utan bara amerikanerna, som strävar efter att förbli en ekonomisk dominerande makt", säger Klaus Ernst i rysk TV.

Sedan berättar han att det som nu händer redan har hänt en gång. För 40 år sedan ville president Reagan tvinga Europa att införa sanktioner mot Sovjetunionen. Den gången var motiveringen att Moskva stödde Jaruszelski-regimen i Polen mot "Solidaritets" strejkrörelse.

Bl.a. krävde Reagan-administrationen den 30 december 1981 att tyska företag skulle sluta leverera rör med stor diameter till byggandet av gasledningen Urengoj-Pomary-Uzjgorod, som idag är den en del av den ukrainska gasledningssystemet och huvudkälla till statens budgetintäkterna. 

Men Reagan-sanktionerna varade bara sex månader - kansler Schmidt, Frankrikes president Mitterrand och den brittiska premiärministern Thatcher vägrade kategoriskt att lyda och avbryta handeln österut med  rör, elektronik och turbiner. Reagan gav upp.

Idag är det främst Tyskland som håller stånd mot sanktionerna. Michael Harms, VD vid det tyska ekonomiska östinstitutet är mycket skeptiskt till talet om att Ryssland skulle kunna använda gasen för att utöva utpressning eller skaffa sig inflytande:

"För det första finns det på 50 år inte ett enda exempel när Ryssland skulle använda gasförsörjning, som de säger, som ett politiskt vapen, så det är orealistiskt, för det har inte hänt under ens de mest spända ögonblick av kyla.

För det andra är Gazprom och den ryska regeringen mycket rationella människor, och leveranssäkerhet är ett av de viktigaste argumenten för tillförlitlighet på den europeiska marknaden."

Det är dock aldrig för sent att ta reson. Frankrikes president Macron har tidigare talat för att stoppa NordStream 2 men har ändrat sig och håller med kollegan Merkel: 

"Vi måste säkerställa europeisk energisuveränitet... och projektet kommer att slutföras", sade Emmanuel Macron nyligen.

Kanske lyckas Ted Cruz och Co. åstadkomma ytterligare förseningar. Men redan nu står det klart att projektet kommit så långt att det inte ens står i USA:s makt att stoppa det.

vesti nedeli 28/2, reuters 5/3

3 kommentarer:

  1. Från rysk sida aviserades denna vecka att Nord Stream 2 är slutförd i september.
    Inte ens Navalny-affären lyckades fördröja det hela. Navalny hade höstsemester i Schwarzwald, bevakad av säkerhetstjänsten med hundratalet agenter och helikopter, nyår med privatjet på Kanarieöarna, kostnad 25 milj. euro. Målsättningen med detta furstliga bemötande oklar, eftersom han därefter sattes på planet till Moskva, där han helt sonika förpassades till fängelse. Men han måste ha fått intrycket att han är onåbar för ryskt rättsväsende.

    Samtidigt i Moskva: Gerhard Schröder: "Här pulserar livet med full kraft". VVP: "Javisst, hurså ?" Schröder: "Hos oss är allting stängt och gatorna är tomma på bilar".

    SvaraRadera
  2. Att länderna i Europa är beroende av varandra sägs vara en garanti för freden. Den tanken var grundläggande vid bildandet av EU.
    Att bryta ett beroende med annat land måste rimligtvis innebära motsatsen. EU borde inte ha goda relationer med makter som med sådana krav avslöjar sina krigsplaner.
    Mats BV Ericsson

    SvaraRadera
  3. Den här artikeln har inte åldrats väl.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.