12 mars 2021

Kansler Kurz kritiserar vaccinbasar

Österrikes kansler Kurz anklagar EU-kommissionen för att hålla vaccinbasar.

Österrikes kansler Kurz anklagar EU för orättvis distribution av vacciner. Styrgruppen, där alla EU-länder är representerade, är som en basar. Anklagelsen kommer vid en olämplig tidpunkt för Bryssel.

Kurz kritiserade det faktum att vaccinationsdoser fördelats olika inom EU. Förutom EU:s upphandling av vacciner finns det också andra affärer mellan läkemedelsföretag och enskilda medlemsstater.


"Det är inte vad stats- och regeringscheferna har kommit överens om," sade kanslern, enligt Standard. Kurz sa att leveranserna inte längre skulle ske enligt befolkningstalen.

Dessutom finns det "indikationer" på att EU-kommissionen "också hade en så kallad basar". Vad som menas med detta förblev oklart. Men som ett resultat skulle vaccindoserna fördelas orättvist.

Som ett exempel tog Kurz Malta, som kommer att få cirka tre gånger så många vaccindoser som Bulgarien till sommaren i förhållande till befolkningen. Nederländerna skulle få fler än Tyskland och dubbelt så många som Kroatien. Österrike ligger i mittfältet.

En talesman för EU-kommissionen reagerade undvikande. Medlemsstaterna kunde själva bestämma om de skulle behöva större eller mindre kvantiteter av ett visst vaccin. Då kommer fördelningen att förhandlas fram.

Är det vad Kurz menar med "basar"? Eller handlar det också om de sidoavtal som Tyskland sägs ha gjort med Biontech / Pfizer? Kommissionens ordförande von der Leyen har hittills sagt sig inte veta något om det.

Nu uppstår nya tvivel - och vid värsta möjliga tidpunkt. Två läkemedelsproducenter - AstraZeneca och Johnson & Johnson - har leveransproblem. Europa hamnar efter.

Samtidigt blev det känt att stora mängder av AstraZeneca-vaccinet dumpas i USA. Men Washington tänker inte på att dela överskottet med EU i Bryssel. Vaccinationsdebaclet växer ... 

https://lostineu.eu/impfdebakel-es-geht-zu-wie-auf-dem-basar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.