26 mars 2021

EU och USA samordnar åtgärder mot Ryssland

EU:s toppmöte igår.

USA:s president Joe Biden deltog i EU:s toppmöte igår . Det var första gången på elva år som en amerikansk president deltog.


Europeiska unionen och Förenta staterna har nått en överenskommelse om att samordna åtgärder mot Ryssland på grund av Moskvas "konfrontativa" politiska kurs, sa EU-diplomaten Josep Borrell vid en gemensam presskonferens med USA:s utrikesminister Anthony Blinken i Bryssel på onsdagen.


Han tillade att Bryssel och Washington kommer att försöka "uppmuntra Ryssland att överge denna väg."

Samtidigt är enligt Borrell EU och USA redo att interagera med Ryssland i frågor av gemensamt intresse.

EU:s utrikeschef noterade att Bryssel och Washington kommer att fortsätta att arbeta med länderna i det östliga partnerskapet och stödja suveräniteten och territoriella integriteten för dessa stater, främst Ukraina.

För sin del sa USA:s utrikesminister att när han diskuterade ämnet Ryska federationen fokuserade han och Borrell "på Rysslands aggression mot sina grannar."

EU:s utrikeschef sa också att Bryssel och Washington nått en överenskommelse om att inleda en dialog. Dialogen kommer att äga rum i ett forumformat för att diskutera "hela utbudet av relevanta utmaningar och möjligheter."

Han tillade att EU och USA också enades om att fortsätta att hålla högnivåmöten om "ekonomiska frågor, hållbarhet, mänskliga rättigheter, säkerhet, multilateralt samarbete samt områden med konstruktivt engagemang med Kina, särskilt om klimatförändringar."

Toppmötet fortsätter under fredagen.

interfax 26/3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.