16 mars 2021

Frankrike medger dödlig tortyr från 1957

Förra veckan erkände president Macron att den algeriska advokaten Ali Boumendjel hade torterats och dödats 1957.

Frankrikes president Emmanuel Macron beordrade att hemligstämpeln på försvarsdepartementets dokument fram till 1971 skulle tas bort. Dokumenten omfattar den tumultartade perioden av fransk avkolonisering i Afrika, såsom det algeriska kriget (1954-1962).

"Presidenten har lyssnat på universiteten som begärt att tillgången till arkiv som är över 50 år gamla ska underlättas", säger ett uttalande från Elysée-palatset.

För att säkerställa att hemligstämplingen tas bort före sommaren godkände Macron att det ska ske dossier för dossier och inte ark för ark. Beslutet syftar till att förkorta väntetiderna, särskilt när det gäller dokument som rör det algeriska kriget.

Macron erkände förra veckan på uppdrag av den franska staten att den algeriske, stridbare advokaten Ali Boumendjel hade torterats och dödats 1957. Tidigare var den officiella versionen att han hade begått självmord.

Beslutet att ta bort hemligstämpeln på dokumenten kommer efter att historikern Benjamin Stora presenterade en rapport om koloniseringen och kriget i Algeriet.

Macrons försonande attityd är emellertid inte utan kontrovers i Frankrike, eftersom många av fransmännen fortfarande anser det respektlöst gentemot de franska soldaterna som deltog i kriget att avslöja vad som hände.

"Att se historien i ansiktet och erkänna sanningen om fakta kommer inte att läka de sår  som fortfarande är öppna. Men det kommer att hjälpa till att bana vägen för framtiden", sade den franska presidenten.

teleSUR / JF 

Översättning: Göran Bodin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.