10 mars 2021

Lula är tillbaka!


Brasiliens tidigare president Luiz Inacio Lula da Silva talade på onsdagen till folket för första gången sedan en domare i Högsta domstolen ogiltigförklarat alla korruptionsdomar mot honom.

Lula: Jag är ett offer för den största juridiska lögnen i Brasiliens historia, sa Lula.

Arbetarpartiets ledare påminde om den smärta som anhöriga till 268 000 covid-19-döda och miljontals brasilianare som har hamnat i extrem fattigdom känner.

"För nästan tre år sedan lämnade jag den här institutionen för att överlämna mig själv till polisen. Jag gick emot min vilja för att jag visste att jag var oskyldig. Men efter så många års kamp för det brasilianska folket kunde jag inte låta min bild visas på förstasidorna som en rymling", sa Lula vid Metallarbetarfackets högkvarter  i São Paulo .

"Jag var säker på att den här dagen skulle komma. Slutligen erkände Brasilien att jag var ett offer för den största juridiska lögn som någonsin berättats på 500 år. Jag är psykiskt sårad och full av ärr. Jag förlorade nära och kära som jag inte ens fick ta farväl av", säger arbetarpartiets ledare.

Lula betonade dock att hans lidande var obetydligt jämfört med den smärta som släktingarna till
268 000 covid-19-döda och miljontals medborgare känt på grund av president Jair Bolsonaros misskötsel av pandemin.

"Min smärta kan inte jämföras med den vånda som det brasilianska folket upplever tack vare en oduglig president som inte ansträngt sig att kontrollera pandemin och kallar de människor som är rädda för att gå ut på gatorna och bli smittade för 'bögar'", tillade Lula.

"Dessa tre år av personlig sorg kan inte jämföras med det dagliga lidandet för de människor som förlorat sina jobb under pandemin och inte har någon mat eller pengar till att försörja sina barn", försäkrade han.

Lula förklarade att Brasiliens hälso- och ekonomiska krisen orsakats av regeringen, som har varit frånvarande och inte svarat på folkets behov.

I mars 2020 borde Bolsonaro ha inrättat en expertkommitté för att dagligen informera om den epidemiologiska situationen och tala om för folket vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra smitta.

"Bolsonaro tonade hela tiden ner pandemins effekter. Han vägrade att köpa vacciner i tid, främjade användningen av hydroxiklorokin även när experter inte rekommenderade det och fördömde lokala guvernörsbeslut att införa karantäner och social distansering," påminde Lula.

Den tidigare presidenten frågade sig också: "På hur många år har Brasilien inte hört orden investering eller utveckling? Bolsonaro bryr sig inte om de här frågorna. Han vill bara att folk ska köpa vapen som om de skulle behöva dem. Han vill uppmuntra till våld."

"Idag vann sanningen. Jag vill vara nära folket de dagar jag har kvar att leva. Jag kommer aldrig att ge upp", sa Lula.

https://www.telesurenglish.net/news/Lula-Im-a-Victim-of-the-Biggest-Legal-Lie-in-Brazils-History-20210310-0008.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.