31 mars 2021

21 krig rasar runt om i världen


Just nu pågår flera krig runt om på jorden än någonsin tidigare sedan 2014. I minst sju av dem är USA krigförande part.


Regionen söder om Sahara i Afrika drabbas särskilt hårt. Antalet konflikter - som snart kan övergå i krig - uppgår samtidigt till hundratals.
Miljontals människor blev offer för konflikter under det senaste året. Heidelberg-institutet för internationell konfliktforskning (HIIK) har funnit att antalet krig har stigit till den högsta nivån sedan 2014.

Av 21 krig var 13 krig som fortsatt från föregående år och 7 konflikter som trappats upp till krig, inklusive det i  Sydjemen och konflikten mellan islamistgrupperna och regeringarna i Demokratiska republiken Kongo och Moçambique. En konfrontation gick direkt över till krigsnivå från noll. Det handlar om  den etiopiska regionen Tigray.

Totalt pågick 11 krig i Afrika söder om Sahara 2020.

HIIK registrerade 359 konflikter världen över i fjol, varav 139 ännu var icke-våldsamma.

Vilka är de främsta anledningarna till tvister? Främst handlar det enligt HIIK om ideologiska, religiösa, juridiska eller socioekonomiska orsaker. Därefter kommer konflikter om råvaror och vinsten som kan göras av dem.

År 2020 ägde elva krig rum i Afrika söder om Sahara, där cirka 920 miljoner människor bor. Fem av dem var nya: Sydsudan, Nigeria, Demokratiska republiken Kongo, Moçambique, Somalia och Etiopien.

Forskarna har klassificerat den brasilianska narkotikakonflikten som ett krig, liksom spänningarna mellan Armenien och Azerbajdzjan.
 
HIIK har inte analyserat de storpolitiska aspekterna av krigens utbredning. Under Trump medgav Vita huset att USA utkämpade sju krig - Afghanistan, Irak, Syrien, Jemen, Somalia, Libyen och Niger - men det verkliga antalet torde vara högre.

USA har militärbaser i minst 12 länder i Afrika och amerikansk militär torde på ett eller annat sätt vara inblandat i samtliga krig på kontinenten.

https://www.sueddeutsche.de/wissen/forschung-heidelberg-institut-registriert-mehr-kriege-im-vergangenen-jahr-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-210325-99-966388

1 kommentar:

  1. USA bedriver dessutom lågintensivt krig genom sanktioner mot länder som Kina,Ryssland,Nord Korea,Iran etc.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.