14 mars 2021

Tyska flottan i Sydkinesiska sjön

Vad gör tyska flottan i Sydkinesiska sjön?

Fler och fler väststater skickar jagare och atomubåtar för att patrullera Sydkinesiska sjön, nu senast Frankrike, snart även Storbritannien, som vill skicka ett hangarfartyg i vattnet. Tyskland skickar en fregatt.

Försvarsminister
Annegret Kramp-Karrenbauer kritiserar samtidigt den kinesiske presidenten Xi Jinping för "krigiska" uttalanden.

USA:s örlogsfartyg har kryssat utanför den kinesiska kusten i flera år, nyligen med ökande frekvens.

USA håller krigsövningar där med grupper med parvisa hangarfartyg och planerar stationering av medeldistansmissiler på den "första kedjan av öar" öster och sydost om Kina, medan amerikanska militärstrateger offentligt spekulerar om det kommer att ta 10 eller kanske 15 år innan det blir krig med Kina.

Samtidigt talade Kinas president Xi Jinping på den nationella folkkongressen om att Kina måste ha "beredskap" att kunna försvara landets ”nationella suveränitet, säkerhets- och utvecklingsintressen”.

Ett "irriterande krigiskt" uttalande, sa Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (ofta bara kallad AKK).

Sin upprördhet över Xi kombinerade AKK med bekräftelsen att fregatten "Bayern" i början av augusti ska gå mot södra Kinas kust.

Tyskland deltar i västflottornas patrullering utanför den kinesiska kusten, vilket de för övrigt gjorde redan på kolonialtiden,. I slutet av 1800-talet kryssade den tyska kejserliga flottan i Sydkinesiska havet och kontrollerade kinesiskt territorium i Shanghai och på Shantunghalvön. Skillnaden: Vid den tiden var Kina i nedgång och drevs längre och längre ned i avgrunden av kolonimakterna, inklusive det tyska riket. Idag är det väst som försvagas och vars styrande kretsar måste hålla Folkrepubliken nere om de vill förbli världshärskare, som de en gång blev med sina segrar över det tidigare kraftfulla Kina.

Om detta inte lyckas genom ekonomiskt krig, skulle bara fysiskt våld kvarstå. Så vem hyser berättigad rädsla för vem?

Att försöka försvara Tysklands välstånd utanför den kinesiska kusten är verkligen inte riskfritt. Toppföretag inom fordons-, halvledarindustrin och andra industrier genererar nu en tredjedel eller mer av sin försäljning i Kina. Detta lägger sordin på krigsbåtspolitiken för Berlin. Fregatten "Bayern" kommer förmodligen att avstå från vissa provokationer som USA brukar ägna sig åt - t ex. att köra genom tolvmilszonerna runt omtvistade öar.

Det förändrar ingenting i sak: Tyskland är med och bygger upp en militär konfrontationspolitik mot Kina.

junge Welt 13/3

1 kommentar:

  1. Jag tycker Hultqvist ska sända en jagare att patrullera vattnen mellan Florida och Kuba. Bara för att retas liksom...
    Mats BV Ericsson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.