2 juli 2018

Kambodja går till val

Kambodja går till val i slutet av juli. Men förutsättningarna har helt ändrats sedan västmakterna, som hittills hållit Hun Sens regim under armarna, tagit sin hand ifrån honom.

Nu finansieras valet av Kina och valövervakarna är ryska.
Kambodjas största oppositionsparti upplöstes i november, anklagat för att vilja ta makten med USA:s hjälp. Idag uppmanar ledaren Sam Rainsy till bojkott av valet.

Kambodjas president Hun Sen har sedan dess utsatts för en kanonad av västlig kritik. Hun Sens regim som nästan oavbrutet styrt med västhjälp sedan 1970 utmålas nu som ett diktatoriskt monster, nästan i klass med den tidigare Pol Pot-regimen.

Hun Sen som bars till makten med vietnamesiska stridsvagnar och ryska rådgivare i december 1978 anklagas idag för att styra med hjälp av korruption och en uppsvälld krigsmakt. 3 000 generaler sägs alla ha funktioner i en korrupt pyramid och leda illegal handel med narkotika, skog och människor (BBC World).

Under det gångna året har hans son Hun Manet fortsatt sin snabba uppgång genom militärens led och krigsmakten anses hota Hun Sens rivaler. En detaljerad rapport från Human Rights Watch denna vecka listar anklagelser mot regimen, den 213 sidor långa "Kambodjas smutsiga dussin: En lång historia av brott mot mänskliga rättigheter av Hun Sens generaler."


1978 stod Ryssland och Kina på olika sidor i kriget i  Kambodja, men det vittnar om de stora förändringarna i världsläget att de båda nu inträder som ett slags garanter för stabilitet i Kambodja.

Kina finansierar valet med 50 miljoner dollar och utlovar ytterligare 450 miljoner dollar i investeringar. Ryssland ställer upp med valövervakare sedan västmakterna dragit sig ur.

Sam Rainsy varnar för våldsamheter eftersom folks missnöje med de växande klyftorna och rovdriften på landets naturresurser nu inte kan komma till uttryck i valet.

http://www.eurasiareview.com/29062018-hrw-report-on-cambodia-and-hun-sens-abusive-generals/
https://www.reuters.com/article/us-cambodia-politics/cambodias-former-opposition-leader-calls-for-election-boycott-idUSKBN1HF0G6
BBC m fl.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.