16 juli 2018

Bollen till Trump

Mötet mellan presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfors idag blev en stor framgång.

Försöken från Rysslandshatare i USA att sabotera mötet genom att bolla upp nya anklagelser om ”hemligt samarbete” (collusion) Trump-Putin i det amerikanska valet 2016 misslyckades.
På den presskonferens som följde på det två timmar långa mötet förklarade Putin att mötet uttryckt en gemensam strävan att återställa det samarbete som avbrutits under föregående amerikanske president. Han betonade att det kalla kriget är slut och att de svårigheter som uppstått de senaste åren saknar objektiva orsaker.

I sitt anförande på presskonferensen sa Trump attrelationerna mellan de båda länderna varit sämre än någonsin - "till för fyra timmar sedan". Han gjorde helt klart att de bottenfrysta relationerna berodde på demokraternas "motstånd och obstruktion".

Under mötet hade Putin överlämnat en ”anteckning” (zapiska) där Ryssland sammanfattar sin syn på de olika nedrustningsförhandlingar som nu behöver komma till stånd. Det gäller kärnvapen där USA och Ryssland ensamma sitter på 90 procent av världens arsenal, och det gäller USA:s ”missilsköld”, cyber- och rymdsäkerhet. Redan efter presidenternas möte i Hamburg bildades en gemensam arbetsgrupp för cybersäkerhet.

Putin nämnde att de båda ländernas säkerhetstjänster samarbetat under fotbolls-VM och Trump hänvisade också till att ett terrordåd i S:t Petersburg kunnat hejdas tack vare ett tips från USA. Nu hade presidenterna enats om att bilda en gemensam arbetsgrupp för att utveckla sådant informationsutbyte.

I Syrien kan samarbetet mellan USA och Ryssland bli ”förebildligt”, sa Putin. Både genom att ländernas militär undviker konflikter sinsemellan och genom att man gemensamt arbetar för humanitära insatser. Putin hade under VM:s sista dag kommit överens med Frankrikes president Macron om att  ställa ryskt transportflyg till förfogande för franska hjälpsändningar. Beträffande Syrien betonade Trump att parterna var överens om att upprätthålla freden på Golanhöjderna och respektera det stilleståndsavtal som gäller där sedan länge. Tramp sa att Putin varit överens om att Israels säkerhet inte får skadas av den syriska konflikten.

Beträffande Korea berömde Putin Trumps insats och Trump svarade med att säga att när båda länder nu verkar för ”denuklearisering” av Korea finns det hopp om framgång.

Ukraina berördes bara kort av Putin men kom upp i en fråga från media. Putin sa att han kände till Trumps uppfattning att återföreningen med Krim stred mot folkrätten, men det frågan är inget som Ryssland vill diskutera.

Beträffande kärnteknikavtalet med Iran har parterna olika uppfattning. Sanktionerna mot Ryssland berördes inte explicit, men kom upp indirekt genom att parterna varit överens om att utveckla det ekonomiska samarbetet 500 företrädare för amerikanskt näringsliv hade besök S:t Petersburg Economic Forum i år, så intresset är stort, påpekade Putin.

Trump fick en fråga rörande sina drastiska uttalanden om Tysklands beroende av rysk gas. Nu tonade Trump ned detta och menade att han talat som en affärskonkurrent till Putin, eftersom USA genom sin frackingindustri blivit världsledande producent av kolväten och kunnat ta upp konkurrensen med rysk gas i Europa. även om Ryssland ännu har en ”liten geografisk fördel” i Europa.

De amerikanska journalisternas frågor var nästan uteslutande inriktade på de senaste avslöjandena i Washington där Robert Muellers kommission listan 12 ryska påstådda agenter som skulle ha bedrivit inblandning i presidentvalet.

”Zero collusion” – noll hemligt samarbete – upprepade Trump. Putin påpekade att påståenden från underrättelsetjänster inte är detsamma som etablerade fakta. Endast en domstol kan utdöma ansvar.
Han sa att Ryssland är berett att medverka i Muellers utredning på en ömsesidig basis. Dvs. Ryssland kan ge lika mycket hjälp som USA är berett att ge Ryssland i en motsvarande situation. Han underströk också att enskilda ryssars agerande inte är detsamma som statlig politik.

Han nämnde i sammanhanget finansmannen Bill Browder som tjänat en miljard dollar på olagliga affärer i Ryssland och senare donerat 400 miljoner dollar till Hillary Clintons valkampanj.

Som svar på Trumps beröm av hur skickligt Ryssland skött FIFA-arrangemangen trollade Putin fram en fotboll som han överlämnade till Trump, eftersom USA tillsammans med Kanada och Mexiko ska vara värd för FIFA 2026. Trump bollade snabbt vidare till hustru Melanie.

Båda presidenterna tackade varmt kollegan Sauli Niinistö som fått mötet till stånd på finsk mark.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.