31 juli 2018

EU skärper sanktionerna mot Krims befolkning

Alla företag som deltagit i bygget av Krimbron, som bryter Ukrainas blockad av halvön, straffas med nya EU-sanktioner.
Europeiska unionens nya sanktioner mot sex ryska företag är en subversiv politik som drabbar  Krimhalvöns medborgare, sade Rysslands utrikesministeriums talesman Maria Zacharova till TASS på tisdagen.
Enligt diplomaten uppmuntrar väst "genom att införa dessa sanktioner" de krafter som ligger bakom energiblockaden mot Krim och straffar dem som bygger civil infrastruktur. "Det här är en subversiv politik riktad mot Krims medborgare," betonade Zacharova.

På tisdagen utvidgade EU sina sanktioner mot Rysslands påstådda "annektering" av Krim, som i själva verket var en återförening genom en folkomröstning. EU-sanktionerna riktar sig också specifikt mot företag som deltagit i bygget av "Krimbron", den nya förbindelsen över Kertjsundet som lättat Krimbornas isolering från fastlandet.

Enligt EU:s officiella tidning införs sanktioner mot sex ryska företag - institutet Giprostroimost, Mostotrest, VAD, Stroigazmontazh, Stroigazmontazh-Most och varvet Zaliv.

Europeiska unionen har tidigare infört flera Krimrelaterade sanktionspaket mot Moskva. Europeiska företag är förbjudna från att upprätthålla några förbindelser med Krim.


Åtgärder är införda enligt EU:s strategi om icke-erkännande av Krims återförening med Ryssland och kommer att vara i kraft fram till 31 januari 2019 då de kan förlängas ytterligare. Enligt Europeiska rådet har sanktioner införts mot 155 personer och 44 juridiska personer.

Nyhetsbanken kommenterar: Det är tveksamt vilket stöd åtgärderna har bland EU:s medlemsländer idag. Men EU-kommissionen har manövrerat skickligt för att inte fråga dem. Tvivlen på den förda politiken sträcker sig ända upp till Vita huset, där president Trump nyligen på G7-mötet i Ottawa undslapp sig att Krimborna "har det bättre" i Ryssland.

Av allt att döma har sanktionerna ett helt annat syfte än att straffa påstådda folkrättsbrott. Det handlar snarare om att den nuvarande EU-eliten, som under hela sin karriär tjänat den transatlantiska länken måste fortsätta att tjäna sina herrar på andra sidan Atlanten, även om de för tillfället inte har dessa herrars stöd.

Minst av allt tjänar Krimblockaden fred och humanitet.

Mer:
http://tass.com/politics/1015461

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.