12 juli 2018

USA vill stoppa NordStream-2

Företag som arbetar med "Nord Stream - 2" och andra ryska gasledningar hotas av sanktioner, säger det amerikanska utrikesdepartementets talesman.

Washington kräver att europeiska länder drar sig ur rörledningsprojektet och hotar med sanktioner mot dem som inte lyder. USA erbjuder sin egen betydligt dyrare flytande gas (LNG) som ersättning för den ryska gasen.

NordStream-2 har redan godkänts i alla instanser av EU och av alla kuststater utom Danmark, vars röst dock inte kan stoppa projektet, bara framtvinga en alternativ dragning.

Sanktionshotet slår direkt mot EU:s möjligheter att föra en oberoende energipolitik. Men för att hotet ska kunna avvisas krävs att EU agerar beslutsamt. Kostnaderna för de enskilda europeiska energibolag som Engie, OMV, Shell, Wintershall och Uniper som ingår i NordStream-2 AG kan annars bli för stora att bära.

Trump konstaterade på Nato-mötet i Bryssel att EU-länderna på "hans begäran" ökat sina militäranslag med många miljarder . men det räcker inte, menade han. NATO-länderna måste stärka sina gränser. "Flödet av dollar till Ryssland via rörledningar är oacceptabelt!" skrev Trump i en tweet.

war & peace

1 kommentar:

 1. Petterssons Persiflager skriver:

  Trump har rätt och
  fel, Nato-länderna ökar
  försvarsanslagen och USA
  minskar dem från 3.6%
  till 2,7% år 2028...

  Det var alltså Trump och
  inte Bush som redan 2006
  enade Nato att öka
  försvarsanslagen till 2%...

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.