30 juli 2018

Euroskeptiker kan öka 60 procent i EU-parlamentet

Euroskeptiker väntas fördubbla sina ställningar i EU-parlamentet nästa år. Här Marine Le Pen, Nigel Farage och Geert Wilders.
Partier kritiska till Europeiska unionen kan komma att nästan fördubbla representationen i Europaparlamentet i valet i maj 2019. Detta framgår av en opinionsundersökning i 27 EU-länder som beställts av Reuters nyhetsbyrå.

För närvarande tillhör 80 av 751 ledamöter av EU-parlamentet politiska grupper som starkt motsätter sig Europeiska unionen. De är uppdelade i två fraktioner, ENF och EFDD
Studien säger att den franska "Nationella unionen", som leds av Marine Le Pen, Geert Wilders nederländska "frihetsparti", och det österrikiska "Frihetspartiet" (FPÖ) kommar att öka sin representation i EU-parlamentets fraktion "Europas frihetspartier" (ENF) från 35 till 63 platser.

Dessutom kommer den italienska "Femstjärnerörelse", som tillsammans med brittiska UKIP dominerar fraktionen "Europas frihet och demokrati", att öka antalet platser från 45 till 59, trots att Storbritannien är på väg att lämna EU. Framgångar för Alternativ för Tyskland mer än kompenserar för britternas utträde. Det förväntas att "Alternativ för Tyskland" får 20 procent av rösterna i det kommande valet.

Experter tror att euroskeptikerna i de båda fraktionerna sammanlagt kommer att öka från 80 till 122 mandat och därmed få mer inflytande på lagstiftningsprocessen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán sa nyligen i en radiointervju att "EU-kommissionens dagar är räknade". Enligt honom bör EU:s nya verkställande organ först och främst formulera en ny migrationspolitik.

Orbán stöder den amerikanske politiken Steve Bannons projekt att förena europeiska nationalistiska partier inom ramen för en rörelse, som ska gynna konservativa istället för liberala värden i Europa.

https://www.reuters.com/article/us-eu-parliament-bannon-polls-exclusive/exclusive-polls-point-to-anti-eu-surge-in-european-parliament-idUSKBN1KG1XF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.