3 juli 2018

Tillfällig överenskommelse CDU - CSU

Asylsökande på väg från Österrike till Bayern.
I går slöts en överenskommelse mellan Tysklands kansler, Angela Merkel (CDU), och hennes inrikesminister Horst Seehofer (CSU) som uppskjuter det omedelbara hotet om en djup regeringskris i Tyskland.

Euron steg efter överenskommelsen som ger en paus, men inte är slutet på stridigheterna.
Konflikten CSU - CDU kan sluta med att Merkel tvingas avgå efter 13 år på sin post - eller att Seehofer avgår, som vänsterinriktade Neues Deutschland kräver idag. Seehofer och CSU vill att gränskontrollerna återinförs, vilket skulle vara ett slag mot Schengen och ytterst mot EU-projektet.

"Efter en hård kamp och några svåra dagar har vi hittat en riktigt bra kompromiss", säger Merkel
    Uppgörelsen innehåller en rad åtgärder som syftar till att strama upp asylinvandringen. Merkel överväger att skärpa villkoren för att få Schengenvisum och skicka federal polis till den bulgariska gränsen också. Men framför allt satsar hon på att repatriera flyktingar som redan sökt asyl i ett annat EU-land.
    Efter toppmötet i EU sade hon sig ha slutit avtal med 14 EU-länder om att ta emot flyktingar som först registrerats där. Av de 14 säger sig dock tre, Polen, Tjeckien och Ungern, inte känna igen det avtal Merkel talar om.
    Förra året kom cirka 60 500 asylsökande till Tyskland som redan var registrerade med fingeravtryck i ett annat land. Men endast 7 100 skickades tillbaka till de länder där de registrerats.
    Dessutom tillkännagav Merkel intensifierad övervakning av det bayerska gränsområdet till Österrike.
    Seehofer avvisade till att börja med Merkels bud efter EU-toppmötet, men tycks nu ha gett vika.
    Sannolikt fortsätter dock striden och ett dåligt val för CSU i oktober kommer säkert att undergräva Merkels ställning ytterligare.

2013 kom 127 000 asylansökande till Tyskland; 2014 ökade dessa till 202 000; 2015 cirka 900 000. 2016 har strömmen minskat till omkring 280 000 flyktingar och i fjol registrerades 186 000 asylsökande.

CSU har i flera år kritiserat Merkels öppen dörrpolitik som gjort det möjligt för mer än en miljon människor att komma in i landet som flyktingar och invandrare sedan 2015. CSU vill sätta tak för asylinvandringen medan Merkels CDU parerat med idén om flexibla årliga mål för asylsökande utifrån den humanitära situationen i de globala kriszonerna och Tysklands förmåga att absorbera nykomlingar.

CSU kräver också att en flykting ska ha ordnat sin försörjning innan hen kan ansöka om att få ta in familjen. Försämrade pensionsregler för asylinvandrare och deportering av asylsökande som begår brott i Tyskland finns också på CSU:s kravlista.

Neues Deutschland, Deutsche Welle, Luxembourg Times - European Union - Merkel's battle over with coalition deal on migrants

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.