8 apr. 2017

Putin fördömer USA:s angrepp

Аэродром Шайрат в Хомс, Сирия
Alla flygplan på Shayratbasen förstördes av USA:s Tomahawk-missiler.
Till förmån för IS och al Qaida-klonen Jabhat Fateh al-Sham.
 Rysslands President Vladimir Putin säger att USA:s missilattack mot den suveräna staten Syrien är en aggressionshandling, meddelar hans presstalesman Dmitrij Peskov.

På natten till fredagen riktade USA ett massivt slag mot basen av den syriska flygvapnet. Enligt Pentagon avfyrades 59 Tomahawkmissiler.
 

Donald Trump kallade attacken för ett svar på användning av kemiska vapen av regeringsstyrkor i Idlib.

"President Putin säger att USA:s attacker står i strid med internationell rätt och sker under falska förespeglingar", sa Peskov.


Han betonade att den syriska armén inte har några lager av kemiska vapen.

"Det faktum att alla lager av kemiska vapen förstörts av de syriska väpnade styrkorna har bekräftats av OPCW och har kontrollerats av specialiserade FN-organ", påpekade Putin.


"Samtidigt har", enligt Putin, "en fullständig brist på respekt för de faktiska omständigheterna kring terroristernas användning av kemiska vapen avsevärt förvärrat situationen".


Enligt Putin är Washington agerande "ett försök att distrahera det internationella samfundets uppmärksamhet från de många offren bland civilbefolkningen i Irak."

Syrien gick 2013 med på att förstöra alla lager av kemiska vapen. I januari 2016 meddelade Organisationen för förbud mot kemiska vapen, som 2013 fått Nobels fredspris för sina insatser, att Syriens kemiska stridsmedel fullständigt hade avlägsnats.

Syriens regering meddelar att flygbasen i Shayrat skyndsamt kommer att återuppbyggas.

rossija segodnja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.