20 apr. 2017

Putinhetsen slår tillbaka

Sedan USA och Storbritannien 2003 dragit med världen in i ett krig i Mellanöstern, som fortfarande pågår, uttalade en majoritet av västvärldens befolkning förtroende för Putin i olika opinionsmätningar.

Så kunde förstås krigshetsarna inte ha det. Den ena kampanjen efter den andra riktad mot Putin personligen skulle förvandla honom till en modern Drakulagestalt.

En färsk undersökning från YouGov visar dock att en del av allmänheten har börjat tvivla på nidbilden.


I den nyutkomna boken "Varför vi älskar att hata Ryssland" av den schweiziske kristdemokratiske politikern och journalisten Guy Mettan analyseras nu den snart 15 år långa västliga mediekampanjen för att svärta ned Putin.

Så här har rubrikerna sett ut i västmedia:

Spiegel: "Stoppa Putin nu!"; Newsweek: "Västs fiende nr 1"; Economist: "En väv av lögner", "Problemet Putin", "Putins krig mot väst"; New Statesman: "Putins skräckvälde"; Moneyweek: "Spelet över för Putin"; Historia (Polen) "Vladimir den förskräcklige"; Daily Mail: "Prins Charles: Putin beter sig precis som Hitler"; Le Nouvel Observateur: "Putins dolda ansikte"; Books: "Ryssland. Maffiastaten";  L'Express: "Putin är inte Hitler, men … "

En så massiv kampanj gav naturligtvis resultat. Under perioden 2003-2012 sjönk andelen tyskar som kände förtroende för Putin från 75 till 22 procent, andelen britter från 53 till 21 procent, andelen italienare från 45 till 17 procent osv. (YouGov 3 jnui 2003, 13 juni 2012).

Av en rapport från 2015 framgick att endast i 10 länder i världen hade man fortfarande en positiv grundsyn på Ryssland men det var sannerligen inga obetydliga länder. I Kina, Indien, Vietnam, Peru, Senegal, Burkina Faso, Ghana, Tanzania och Etiopien var det fler som hade en positiv syn på Ryssland än de som hade en negativ syn. Putin personligen hade lite sämre siffror. I endast åtta länder sågs han mer positivt än negativt (samma länder som ovan minus Peru och Senegal).

I de flesta europeiska länder hade sympatier med Ryssland förbytts i misstro. I USA och Kanada var det främst äldre som greps av minnen från det kalla kriget och trodde på medias tal om Kalla kriget 2.0. Intressant nog visade sig "vänster"-orienterade väljare lättare att manipulera. I Frankrike var socialistiska väljare mer negativa (78 procent) till Ryssland än anhängare av det högerorienterade UMP (67 procent).

24 januari 2017 kunde emellertid YouGov rapportera, i en föga uppmärksammad rapport, att Putins rykte mirakulöst nog höll på att repa sig i de ledande europeiska länderna.

Hysterin kring den påstådda "annekteringen" av Krim och "invasionen" av östra Ukraina hade börjat lägga sig. Fakta sparkade.

I Frankrike ökade förtroende för Putin 2012-2016 från 12 procent till 20 procent. I Tyskland ökade det från 22 till 31 procent och i Italien från 17 till 31 procent.
Undersökningen gjordes våren 2016. Nya bottennapp är att vänta efter den senaste vågen av fantastiska och obevisade påståenden om Rysslands "inblandning" i västliga val, ryska hackares intrång för att styra våra elnät etc. 

Men det är ändå en tröst att se att russofobins skördar inte är eviga.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.