9 apr. 2017

Obamalägret kritiserar Trumps anfall

Den tidigare talesmannen för USA:s utrikesdepartementet Jane Psaki uttrycker i en artikel för CNN en förhoppning om att president Donald Trump ställt sig frågan vad som ska hända härnäst, innan han gav order om att anfalla den syriska flygbasen.
USA:s förre president Barack Obama ställde ofta denna fråga till sitt team av nationell säkerhet. "Han ville veta vad som är handlingsplanen för dagarna och veckorna efter de militära insatserna, vad blir kostnaderna och konsekvenserna".


Psaki konstaterar att Trump fattade sitt beslut utan att konsultera kongressen och samordna sina åtgärder med USA:s allierade.

I en artikel i Atlantic påminner Garrett Epps om en berömd replik från  Philadelphiakonventet 1787: "Det bör vara lättare att komma ur ett krig än att gå in i det." Epps konstaterade att en rad presidenter från president Truman som kastade in USA i Koreakriget har gått förbi kongressen.

Kongressen godkände militära aktioner mot al-Qaida 2001 samt mot den irakiske diktatorn Saddam Hussein 2002. Hussein är borta sedan länge, och al-Qaida kanske inte existerar längre, men de krig USA startade fortsätter.

Om syftena med missilanfallet sa Trump: "Jag uppmanar alla civiliserade länder att ansluta sig till oss för att försöka avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien, och även för att avsluta terrorism av alla slag och alla typer."

Kongressen har inte en aning om ifall Trump tänker trappa upp USA:s inblandning i Syrien eller om veckans missilangrepp var en enstaka händelse, kanske främst ett försök att vinna mediernas gunst och applåder från krigshetsare som senator John McCain.

Enligt USA:s författning är det kongressens privilegium att "förklara krig". Presidenten har endast fullmakt att på egen hand "avvärja plötsliga attacker", och i detta fall var USA inte attackerat.
red


1 kommentar:

  1. Förvirringen i USA är total och skrämmande. Den grävande journalisten Robert Parry hävdar att han från sina källor inom underrättelseväsendet fått veta att de inte givit sitt stöd för attacken. Detta påstående som Parry inledningsvis betvivlade har enligt honom styrkts och visar sig bl.a. i det att CIA-chefen Pompeo eller dennes närmaste inte syns på de foton som tagits med Trump-gänget. Inom Trump -lägret kokar det eftersom många anser sig svikna. Många påstår att Trumps dotter och hennes judiske man ligger bakom beslutet. Allt för Israel. Metoden är densamma som runt Golanhöjden. Denna beskjuts av terroristerna varefter Israel bombar Syrien under förevändningen att Syriens regering inte utövar full kontroll över sitt territorium.

    Inom kongressen kan Trump-motståndarna räknas på ena handens fingrar. Ingenting enar USA:s elit som ett angreppskrig.

    En av Trump -motståndarna i kongressen är republikanen Rand Paul vars far, förre senatorn Ron Paul mycket tydligt förklarat att ingenting tyder på att president Assad skulle vara så irrationell att han skulle tillgripa kemiska stridsmedel och dra på sig ett internationellt angrepp. Samma säger förre brittiske Syrien -ambassadören Ford(se steigan.no). Sällan har en falsk flagg -attack varit mer genomskinlig.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.