11 apr. 2017

Åldringar smartare än yngre tror


År 1946 skrev den då 23-årige John Goodenough in sig vid Chicagouniversitetet för att studera fysik. Professorn varnade  honom att han var redan för gammal för att lyckas inom området.
Idag är dr Goodenough 94 år och brinner ännu av kreativitet, rapporterar New York Times.

Han och hans team vid University of Texas i Austin har just lämnat in en patentansökan på en ny typ av batteri som, om den fungerar som utlovat, blir så billigt, lätt och säkert att det skulle revolutionera elbilar och döda bensinbilsbranschen för gott.

Patentansökan har orsakat uppståndelse, delvis på grund av Goodenough har gjort det förut. År 1980 var han, vid 57 års ålder, en av uppfinnarna bakom litiumjonbatteriet som innebar ett stort steg framåt.
Vi tenderar att tro att kreativitet avtar med åldern. Men dr. Goodenoughs berättelse tyder på att vissa människor faktiskt bli mer kreativa när de blir äldre, skriver NYT. Tyvärr måste de sent blommande genierna brottas med kraftiga fördomar.
Personer som beviljats ​​internationella patent inom informationsteknik, materialvetenskap och biovetenskap är i de flesta fall mellan 46 och  60 år, visar statistiken som helt vederlägger den ungdomskult som sprids av bl.a. Facebooks skapare Mark Zuckerberg.

 
Det finns gott om bevis för att sen blomning inte är någon anomali. Uppfinnare uppvisar en topp när de närmar sig 50 år och tenderar att vara mycket produktiv under den andra hälften av sin karriär. Professorer vid Georgia Institute of Technology och Hitotsubashi University i Japan, som studerat data om patenthavare, fann att den genomsnittliga uppfinnaren i USA gör en ansökan till patentverket vid 47 års ålder, och att de mest värdefulla patenten ofta kommer från de äldsta uppfinnarna - de över 55 års ålder.


1 kommentar:

Underteckna med ditt namn.