4 apr. 2017

Elon Musk oroar Roskosmos

Den  sydafrikansk-amerikanske ingenjören, uppfinnaren och entreprenören Elon Musk har genom sitt rymdbolag Space X utsatt ryska Roskosmos för en irriterande konkurrens.

Space X har för första gången genomfört en andra uppskjutning av raketen Falcon 9. En sådan återanvändning kan komma att förbilliga uppskjutningen av satelliter med upp till en tredjedel. Om Ryssland inte sänker priset på kommersiella uppskjutningar kommer det att förlora denna marknad, varnar experter.Det var natten till 31 mars som SpaceX sköt upp bärraketen Falcon 9 för andra gången. Det skedde från Cape Canaveral i Florida. Rakets första steg, som varit upp i luften redan i april 2016, landade sedan på havsplattformen "Of Course I Still Love You" i Atlanten.

Enligt Rysslands vice premiärminister Dmitrij Rogozin, ansvarig för den ryska rymdindustrin, framtvingar SpaceX:s framgångar utvecklingsarbete på rysk sida.

Space X planerar 27 uppskjutningar till i år. För bara fyra år sedan var det Ryssland och EU som hade närmast monopol på kommersiella uppskjutningar. USA, Indien, Kina och Japan kom långt efter. Till 90 % handlar uppskjutningarna om telekommunikationer och bara 10 % om forskning.

Eftersom det första steget i en bärraket är det dyraste och står för 30-40 % av kostnaden eller nära 20 miljoner dollar är framgången för Space X epokgörande. Men än så länge har Elon Musk inte avslöjat de verkliga kostnaderna för en andra uppskjutning. Troligen är vinsten av en andra uppskjutning långtifrån 20 miljoner dollar.

Roskosmos planerar experiment med återanvändning av första steget till 2031 och kan inte sänka dagens priser på uppskjutningar. Det kan innebära att Ryssland trängs ut från marknaden av Elon Musk.

Det förtjänar att påminnas om att det är en riskfylld bransch. 2016 exploderade en av Elon Musks Falcon 9-raketer och en Facebook-satellit värd 200 miljoner dollar gick upp i rök.


Musk är VD och CTO på SpaceX, VD och produktarkitekt på Tesla Motors (som just gått om Ford i börsvärde), VD på Neuralink och ordförande i Solarcity samt vice ordförande för OpenAI. Han är grundare av SpaceX samt Neuralink och en av grundarna till OpenAI, Zip2, Paypal och Tesla Motors.

rbc.ru  3/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.