5 apr. 2017

Vems gasattack i Idlib?

För bara en månad sedan utrustades de "vita hjälmarna" i Idlib med brittiska
gasmasker. Organisationen har anklagats för flera "falsk flagg"-operationer.
Minst 58 människor, varav 11 barn, omkom enligt uppgift från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter sedan ett sjukhus i Khan Sheikhoun utsatts för en misstänkt gasattack på tisdagsmorgonen.
Strax efter att en missil påstås ha träffat anläggningen började folk visa symptom på kemisk förgiftning, såsom kvävning och svimning. Vittnen säger sig också ha sett skum komma ut ur munnen på offren.


Den ryska militären utförde inga flyganfall i området.

Det syriska flygvapnet utförde emellertid flygattacker och uppger bl.a. att en ammunitionsdepå  öster om staden Khan Sheikhoun i Idlib attackerats. Där ska kemiska vapen ha producerats och lagrats för leverans till Irak, uppger Igor Konasjenkov, talesman för Rysslands försvarsdepartement.
Både Irak och internationella organisationer har tidigare bekräftat att giftgas använts av terrorister i Irak. Kemiska stridsmedel användes även av "oppositionen" i Aleppo, där ryska militära experter tog prover i slutet av 2016, sade Konasjenkov.Samtidigt som exempelvis EU:s utrikeschef Federica Mogherini och Frankrikes president Hollande inte varit sena att göra Syriens president Bashar al-Assad ansvarig för dussintals dödsoffer i  Khan Sheikhoun i Idlib på tisdagen, förnekar alltså Damaskus och Moskva allt ansvar.
Enligt uppgift från Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter omkom 58 människor i gasattacken, men vare sig den siffran eller "Vita hjälmarnas" 100 döda har bekräftats. Det var
ett sjukhus i Khan Sheikhoun som utsattes för den misstänkta gasattacken på tisdagsmorgonen.
Strax efter att en missil påstås ha träffat anläggningen började folk visa symptom på kemisk förgiftning, såsom kvävning och svimning. Vittnen säger sig också ha sett skum komma ut ur munnen på offren.


Den ryska militären utförde inga flyganfall i området.

Den dominerande version som framförs i massmedia, att den syriska armén skulle ligga bakom gasattacken, har en stor brist. Den syriska regeringen är den part som har mest att förlora på gasattacken, eftersom den riskerar att driva över Trumpadministrationen i USA i armarna på den krigshetsande lobby i kongressen som vill sätta in USA:s krigsmakt för att krossa Syrien.

Bara någon vecka efter att Trump signalerat att president Assad inte längre är en måltavla för USA händer detta och USA:s utrikesminister Rex Tillerson anklagade igår den syriska regeringen för  ”brutalt, oblygt barbari.” Han sa också att Iran och Ryssland bär ”moraliskt ansvar” för det inträffade.


Sådana anklagelser utslungas i vetskap om att det är näst intill omöjligt att rekonstruera händelseförloppet och fastställa ansvaret på ett säkert sätt. Det har varken kunnat ske efter Ghouta-attackerna 2014  eller sprängningen av en FN-kolonn i Aleppo 2016.

Till saken hör att det finns uppgifter om att USA skulle ha levererat saringas till terroristerna. Den välmeriterade journalisten Seymour Hersh anser sig ha stöd för sådana anklagelser. Se http://www.zerohedge.com/news/2016-05-01/seymour-hersh-says-hillary-approved-sending-libyas-sarin-syrian-rebels


red

2 kommentarer:

 1. Ganska ofta kommer rapporter om övergrepp av Syriens armé och/eller Ryssland före fredsförhandlingar, eller efter framgångar i kampen mot den av Väst och/eller Saudiarabien och Qatar stödda terrorismen (trots USA:s bombningar av ISIS). Som regel saknas belägg av något tyngd eller trovärdighet för detta. De slås som regel upp stor och okritiskt av etablerade massmedia och ledande politiker. Senare framkommer som regel att stöd saknas för den som idkar elementär källkritik. Syrien förstörde kemiska vapen under överseende av FN 2013-2014, vilket bekräftades av FN:s representanter. Starka skäl finns för bedömningen att den mest kända gasattacken, den i Ghouta utanför Damaskus i augusti 2013 utfördes av motståndare till den syriska regeringen, och att gasen kom från Turkiet, vilket ju den amerikanske Pulizerpristagaren Seymour Hersh framfört i en artikel. Denna attack genomfördes tre dagar efter det att FN-observatörer anlänt efter inbjudan av Syriens regering för att undersöka andra påstådda gasattacker. Då rapporten om gasattack kom 22/8 2013 skrev Aftonbladet ”En gasattack mitt framför vapeninspektörerna näsa vore i det närmaste en inbjudan från Assad till USA, Frankrike, Storbritannien med flera att sätta upp en flygförbudszon över Syrien och börja luftbomba syriska arméposteringar. ”Det låter cyniskt men den som har störst intresse av att Syrien använder kemiska vapen är oppositionen eftersom det kan tvinga fram ett internationellt ingripande och därmed stärka rebellernas segerchanser.”
  I DN:s ledare ”Släpp fram inspektörerna” skrev man, liksom Aftonbladet, också ”Det skulle vara märkligt om al-Assad genomfört en så omfattande upptrappning av kriget bara ett par dagar efter att FN-inspektörer, ledda av svensken Åke Sellström, anlänt för att undersöka tre andra påstådda incidenter med senapsgas och sarin. Att använda stridsgas i Damaskusområdet vore också ytterst riskabelt eftersom vindar kan föra den även till regimtrogna stadsdelar.” Sedan ändrade man tonfall och slöt upp i drevet att det var Assad som låg bakom. Läs mer här http://jinge.se/allmant/gasattacker-eller-de-vanliga-lognerna-mot-syrien-fore-mote.htm

  SvaraRadera
 2. Daily mail publicerade Tisdag 29 January 2013 en artikel om en planerad falskflagg attack med kemvapen mot Syrien. En sån inträffade senare vid Ghouta 21 Augusti 2013.
  Läckt epost påstås där ha bevisat att Vita Huset gav grönt ljus till en kemvapenattack i Syrien som kunde skyllas på Assad's regim och i sin tur utlösa internationell militär aktion i det förödda landet
  En rapport utgiven på måndag innehåller epost-korrespondens mellan två seniora tjänstemän vid det Brittiskt stationerade försvarsföretaget Britam Defence. Där beskrivs en plan 'godkänd av Washington' som förklarar att Quatar skulle finansiera rebellstyrkor i Syrien att använda kemvapen.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.