21 apr. 2017

Väst stoppar gasundersökning i Syrien

Rysslands förslag att experter från organisationen för förbud mot kemiska vapen [OPCW] ska besöka platserna för den misstänkta kemiska attacken i Syrien har stoppats av västmakterna, utan några förklaringar.

OPCWs verkställande råd har istället beslutat att utreda två begränsade frågor med hjälp av prover som redan samlats in, oklart av vem och hur.

Samtidigt hävdar Storbritannien och Frankrike att deras experter har tagit emot prover från platsen för händelsen.

 "London, Paris och OPCW har inte gett några svar på våra frågor om var dessa prover har tagits, av vem eller när de levererades," sa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid en presskonferens med Kinas utrikesminister Wang Yi i Astana, Kazakstan. 

Västmakternas försök att hindra Rysslands initiativ för att undersöka platsen för den kemiska olyckan i Idlibprovinsen avslöjar deras syfte att strörta den syriska regeringen, sade Lavrov också.
 
Lavrov beskriver situationen som allvarlig och ett tecken på att västmakterna är på väg att överge resolution 2254 som föreskriver en politisk lösning med deltagande av alla syriska parter, och istället återgå till sin gamla käpphäst om ett regimskifte påtvingat utifrån.


Att hindra OPCW att skicka sina experter till olycksplatsen och till flygfältet varifrån flygplan lastade med kemiska vapen påstås ha utgått, vittnar om fullständig inkompetens, fortsatte han.
Genom att OPCW nu kanske dras in i analys av prover som organisationen inte själv har tagit är risken stor att OPCW komprometteras. 


I torsdags beslutade OPCW:s verkställande råd att utföra två undersökningar: 1) att fastställa  om giftgas används och 2) hur den  i så fall levererats. Båda dessa undersökningar ska som av en händelse ledas av brittiska experter, vilket Lavrov kallade "en mycket märklig slump" som "strider mot principerna för en internationell organisation".Enligt Moskva måste en grundlig utredning, inklusive en inspektion på plats i rebellbaserat territorium, genomföras innan man drar några slutsatser. Ryssland har varnat för att händelsen kan ha varit en operation under falsk flagg avsedd att provocera en amerikansk attack mot syriska regeringsstyrkor.

rt.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.