16 apr. 2017

Alla bombers moder

Ännu har bara den afghanska regeringsarmén fått tillträde till
platsen där det förut låg en by.
13 april fällde USA:s flygvapen den största icke-nukleära bomb som någonsin använts. Det skedde över en liten bergsby i Nangarharprovinsen.

Landets expresident Karzai kritiserar USA och den sittande afghanska regeringen häftigt för den omänskliga utplåningen av en hel by.

Officiellt var bomben riktad mot Islamiska staten som påstås ha byggt ett tunnelsystem i bergen. I verkligheten utplånades byn Mommand Dara i experimentsyfte, uppger nyhetsbyrån Ariana.

Bakgrunden är att Islamiska staten bildat en avdelning i Khorasan (Den uppåtgående solens land; idag huvudsakligen en iransk provins) i den afghanska provinsen Nangarhar. Insatsen av en 20 tons bomb, den icke-nukleära GBU-43, tros ha skett i experimentsyfte - och även som en maktdemonstration mot Iran, Korea och andra länder som står på president Trumps "att göra"-lista.

Bomben kallas även MOAB, Mother of all Bombs, och är en större variant av de "bunker buster bombs" som fälldes över bl.a. Tora Bora-grottorna  2001. De sades vara riktade mot Osama bin Ladin, som i 10 år kunde gömma sig i Abbottabad, en pakistansk regementsstad, mitt framför näsan på amerikanerna.

Att IS eller som den lokala varianten förkortas ISKP verkligen fanns i bergen i Achindistriktet är omvittnat. Dit hade de drivits av omgivande talibaner. Byn Mommand Dara kontrollerades av den afghanska regeringsarmén ANSF.

"USA har använt världens största icke-nukleära bomb ...  på en av de minsta väpnade grupper som vi har att bekämpar någonstans i världen", sammanfattades paradoxen i en kommentar i USA-media.

Enligt Ariana News hade endast tre av IS tunnlar förstörts och uppskattningsvis 100 IS-soldater dödats. Men afghanska tjänstemän erkänner samtidigt att USA:s huvudmål inte var IS installationer som ligger långt borta från det ödelagda områdena.

”De testade bara sin missil. IS viktigaste installationer har inte förstörts”, sade en regeringssoldat till Ariana.


Expresident Karzai (t v) och Rysslands ambassadör Aleksandr Mantytskij.
Afghanistans f d president Hamid Karzai twittrade kort efter nyheten: "Detta är inte ett krig mot terrorismen utan ett omänskligt och ytterst brutalt missbruk av vårt land som testområde för nya och farliga vapen".

Karzai lovar att öka ansträngningarna att försök får USA-militären att lämna Afghanistan. Han kritiserade den sittande regeringen för att inte ha ingripit mot bombfällningen och insisterade på att det skulle vara ett nationellt förräderi om regeringen verkligen godkänt användningen av den massiva bomben.


På lördagen sammanträffade Karzai med  Rysslands ambassadör i Kabul, Aleksandr Mantytskij, och upprepade sin kritik av USA-militärens massiva bombprov.

"Varför USA väntade två år för att börja bomba IS?” frågade Karzai och pekade därmed på vad alla vet: att USA i hemlighet har odlat IS närvaro i Afghanistan för att få en förevändning att förlänga sin närvaro. Enligt Obamas löften skulle den ha avslutats 2014 men är 2017 redan "open-ended", dvs. ett krig utan slut.

Den ryska ambassadören informerade Karzai om det senaste regionala toppmötet om den afghanska fredsprocessen som  Moskva var värd för.
Karzai betonade att det enda sättet att garantera fred och stabilitet i landet var genom afghanskledda förhandlingar.

Han uttryckte hopp om att Moskva kommer att fortsätta sina ansträngningar att skapa fred och stabilitet i landet.

ariana, afghan analysts network


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.