12 apr. 2017

Donald Trumps krigsförbrytelser

Efter bara två och en halv månader på presidentposten har Donald Trump redan utmärkt sig som en krigsförbrytare. Hans administration har dödat ett ovanligt stort antal civila, i strid med USA:s konstitution och internationell rätt, skriver professor Marjorie Cohn på "Information Clearing House".

Trump administration började att döda civila redan under installationshelgen, med två drönarattacker i Jemen som dödade 10 personer. En drönarbomb träffade tre personer på en motorcykel. Den andra träffade sju människor i en bil. Varken Trump eller försvarsminister James Mattis medger att de hade godkänt attackerna, som de dock bär ansvaret för.

En vecka efter sin installation beklagade Trump att en US Navy Seal hade omkommit i en raid han personligen beordrat i södra Jemen. Trump nämnde inte de 30 personer, varav minst 10 kvinnor och barn, som dödades av amerikanska bombplan. Attacken skadade en vårdinrättning, en skola och en moské.

Under den senaste månaden har den USA-ledda koalitionen i Irak och Syrien dödat ett rekordstort antal civila.

Nästan 1 000 civila dödsfall har rapporterats från koalitionens attacker över hela Irak och Syrien i mars, enligt Airwars, en icke-statlig organisation (NGO) som övervakar civila offer från flyganfall i Mellanöstern. USA-flyg svarar för de flesta av offren.

- USA drönare bombade en moské i Aleppo, Syrien, vilket krävde åtminstone 47 civila liv.

- USA-flygplan bombade hem, en skola och ett sjukhus i Tabqah, Syrien och dödade 20 civila.

- Ett USA-lett anfall på en flyktingförläggning nära Raqqa, Syrien, dödade minst 33 civila.

- Ett USA-anfall  i Mosul, Irak, dödade mer än 200 personer, vilket utgör den största förlusten av civila liv sedan USA började bomba ISIS/IS i Syrien och Irak 2014.

Abu Ayman, som bor i Mosul, uppgav till Reuters att han sett flera raserade hus och avhuggna lemmar utspridda. ”Jag sprang till min grannes hus och tillsammans med andra lyckades vi rädda tre personer, men minst 27 andra i samma hus dödades, däribland kvinnor och barn släktingar som flytt från andra distrikt”, sade han.

USA-koalitionens flyganfall strider mot internationell rätt, skriver professor Cohn, och understryker att det inte är fråga om ”självförsvar” enligt artikel 51 i FN-stadgan.

Drönarattacker utanför slagfältet bryter mot väletablerade principer i internationell rätt, skriver hon. Och riktade eller politiska mord - ibland kallade utomrättsliga avrättningar - strider mot Genèvekonventionerna, som omfattar uppsåtligt dödande som ett allvarligt brott.

Allvarliga brott mot Genèvekonventionerna bestraffas som krigsbrott enligt USA:s War Crime Act.

Donald Trump är överbefälhavare för de trupper som begår krigsbrott i Jemen, Syrien, Irak och Afghanistan bl.a. Överbefälhavarens ansvar finns inskrivet i Högsta domstolen rättspraxis och den amerikanska arméns fälthandbok. Trump och andra höga tjänstemän i hans administration bör ställas till svars för krigsbrott, slutar Cohn som är professor emerita vid Thomas Jefferson School of Law  och tidigare ordförande för National Lawyers Guild.

Information Clearing House 11 april 2017

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.