29 aug. 2016

Varning för Facebook och Whatsapp!

Facebook har blivit ett enormt socialt medium. Varningssignaler om övervakning och censurering har dock blivit allt vanligare. Senast kunde vi se hur det amerikanska gröna partiets presidentkandidat Jill Stein censurerades.(http://steigan.no/2016/08/28/facebook-sensurerer-jill-steins-kritikk-av-hillary-clinton/).


Nyligen fick vi också veta att Facebook avlyssnar användarna för att undersöka "vilken musik vi gillar" (http://steigan.no/2016/06/05/facebook-lytter-til-samtalene-dine-gjennom-mikrofonen-pa-mobilen/). Snokarambitionerna verkar inte veta några gränser

Ett billigt sätt att telefonera, skicka bilder mm med mobilen har hittills varit via Whatsapp. Det har varit gratis, vi har sluppit reklam och våra meddelanden har varit krypterade i bägge ändar. Företaget har haft som uttrycklig paroll att vår integritet skall skyddas och skröt: "Your encrypted messages stay private and no-one else can read them. Not WhatsApp, not Facebook, nor anyone else, the company".

Så köptes företaget av Facebook 2014. Vid köpet lovade Facebook att Whatsapp skulle fortsätat vara oberoende. Men nu sviks detta löfte. Facebook vill knyta de telefonnummr man loggar in  med i Whatsapp till Facebook, det angivna motivet är att Facebook ska hjälpa "hindra spam och missbruk", men också erbjuda folk "bättre vänförslag och mer relevant reklam".

Whatsappanvändarna får i dagarna en uppmaning från företaget att godkänna ett avta med dessa förändringar. Du kan dock välja bort att dela dina data med Facebook, även om de i vissa speciella fall ändå kan delas med Facebook. Företaget har gömt undan  väljabortmöjligheten så gott det gått. Om du inte vill ge Zuckerberg direkt tillträde till dina data, gör så här, trots allt enkelt:

När du av Whatsapp anmanas att acceptera det nya avtalet, knappa på Read så du ser hela texten.
En ruta längst ner låter dig välja bort datadelningen. Plippa denna ruta!

Källa: BBC