30 aug. 2016

Tysk flyginsats mot IS avbryts efter historiestrid?

Tysklands federala regering har råkat i konflikt med Turkiet, som ställer villkor för att tyska förbundsdagsledamöter ska få besöka flygbasen Incirlik. Tyskland har stridsflygplan stationerade vid Incirlik, en bas som för övrigt spelade en ödesdiger roll i kuppförsöket i juli. Därifrån utför den USA-ledda koalitionen bombuppdrag mot IS i Syrien.


Men Turkiets utrikesminister  Mevlut Cavusoglu har ställt ett villkor för att tyskarna ska få besöka basen - de måste upphäva den resolution som förbundsdagen nyligen antog om att fördöma !"folkmordet" på armenier under första världskriget.

Steinmeier säger att han inte ser något samband mellan frågorna och det har han också meddelat turkarna. De å sin sida anser att det finns ett samband. Europas vägran att betrakta massmorden på armenier som ett tragiskt händelseförlopp under världskriget  utan istället stämpla det som ett "folkmord" ses som en förolämpning och skuldbeläggning även av dagens Turkiet. "Folkmord" är en brottskategori som formulerades först efter andra världskriget och kan inte tillämpas retroaktivt menar Turkiet. Dessutom är brottsbeskrivningen inte avsedd att användas på rena krigshandlingar, som Turkiet anser att det var fråga om..

Utrikesminister Cavusoglu sade på måndagen att "om Tyskland vidtar nödvändiga åtgärder" ska besöken tillåtas.

De tyska socialdemokraterna SPD vill att de tyska flygstridskrafterna ska dras hem till årsskiftet om det inte kommer till någon lösning av konflikten.

Der Spiegel