6 mars 2022

Nytt försök evakuera Mariupol

Broar har systematiskt sprängts av Kievförband. Här en bild från
det första försöket att aveakuera Mariupol/Volnovacha.

Humanitära korridorer från städerna Volnovacha och Mariupol i sydöstra Ukraina kommer att öppna igen på söndag morgon, säger Eduard Basurin, talesman för Folkrepubliken Donetsk.

Stadsfullmäktige i Mariupol uppmanar civila att lämna staden, medan högerextremister motsätter sig det.
 
Den s k Azov-bataljonen har lagt ut omkring 10 000 minor i bostadshus i centrum av Mariupol, uppgav DNR. Det berör bostadshus längs de centrala gatorna i staden, i parkområdena på Moskvagatan och Segeravenyn.

Stadsfullmäktige i Mariupol, som kontrolleras av den ukrainska sidan, tillkännagav eldupphör från 11:00 till 22:00 (Moskva-tid) på söndagen och organisationen av "gröna korridorer" för evakuering av stadens befolkning. Det uppger myndigheten på sin Telegramkanal.

Befolkningen kommer att evakueras till Zaporozje, som också är under kontroll av Kiev. Evakueringen börjar klockan 13:00 Moskva-tid, tre insamlingsplatser kommer att organiseras.

Privata fordon kan följa efter kommunala bussar och hela kolonnen leds av Röda kors-fordon. Förare som lämnade staden i egna bilar ombads att fylla transporten så mycket som möjligt – att ta med sig så många som möjligt.

Ryssland inledde sin invasion i Ukraina den 24 februari. Några dagar senare inledde den ryska och ukrainska delegationen förhandlingar. Som ett resultat av den andra omgången, som ägde rum den 3 mars, organiseras humanitära korridorer för invånarna i Mariupol och Volnovacha som ligger på väg dit.

Men i går, den 5 mars, sent på kvällen, uppgav det ryska försvarsministeriet att processen hade misslyckats. Den internationella medicinska organisationen "Läkare utan gränser" meddelade att det råder brist på vatten, elektricitet och värme i Mariupol och kallade den humanitära situationen i staden "katastrofal".


Idag, 6 mars, sker ett nytt försök att evakuera befolkningen.

https://www.warandpeace.ru/ru/news/view/163882/
https://alex-oil.livejournal.com/2083653.html

1 kommentar:

  1. Man ställer sig frågan: vem är det som förhindrar evakueringen?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.