29 mars 2022

Bidens dagar räknade


USA:s president Joe Biden har tvingat in Europa i ett hybridkrig med Ryssland som nu kan komma att utlösa en omfattande ekonomisk kris i Europa.

När EU vaknar upp till en ny geopolitisk verklighet, återstår bara en väg: att göra upp med Ryssland,  avveckla Ukrainakriget och upphöra med det  totala hybridkriget mot Ryssland .

Efter de Rysslands president Putin meddelat att Ryssland från och med denna vecka bara säljer gas till "ovänskapliga" länder mot rubel råder det stor hjälplöshet i Europa.

Tyskland, som är mest beroende av rysk energi, försöker hålla en tuff attityd och säger att det vägrar att betala i rubel. Detsamma gör EU-kommissionen.

- Men vi kommer inte att skänka bort vår gas, kommenterar Dmitrij Peskov, president Putins talesman.

Västsidan har beslutat att beslagta cirka 300 miljarder dollar av den ryska valutareserver som är fysiskt åtkomliga för väst.

Som Putin påpekar är detta liktydigt med att väst förklarar default på sina åligganden visavi Ryssland och kan då rimligen inte begära att Ryssland ska acceptera betalning i dessa valutor. 

- Det är inte  meningsfullt att leverera ryska varor till Europeiska unionen och USA och få betalning i deras valuta som har gjorts oanvändbar för Ryssland, menar Putin.

Samtidigt lovade han fortsatta leveranser av blått bränsle i volymer och till priser som fastställts i kontrakt, eftersom staten är mån om sitt rykte som pålitlig leverantör. Bulgarien och Österrike har redan signalerat att de vill fortsätta importen. Belgien har gått emot EU-kommissionens försök att införa embargo på rysk energi.

EU-kommissionens beslut att göra gemensamma inköp av gas och reglera priserna innebär att man kastar den fria marknadsekonomin överbord och övergår till planekonomi för energin. Det är knappast någon lösning.

120 dollar för oljan, dubbelt så mycket som för ett år sedan, är säkert bara början.

Kom ihåg energikrisen efter oktoberkriget 1973 mellan å ena sidan Egypten och Syrien och å andra sidan Israel. OPEC-länderna vägrade att exportera olja till stater som hjälpt Israel i oktoberkriget.

Redan bristen på add blue, en tillsats till diesel som håller nere förbrukningen, och som ligger förprogrammerad i många yrkesfordon, kan få stora delar av lastbilsflottan att stanna.

Ryssland står för 50 % av Europas diesel och 50 % av gasen. Rysslands vice premiärminister Alexander Novak sa den 23 mars att de europeiska gaspriserna kan komma att överstiga 4 000 dollar per 1 000 kubikmeter givet den nuvarande situationen på energimarknaderna. Priserna på världsmarknaden har redan stigit 53 procent sedan den 8 december. Priserna på konstgödsel har ökat ca 40 procent till följd av gaspriserna.

Novak pekade på otillräcklig fyllning av underjordisk gaslagring och avstängning av Nord Stream 2-rörledningen som orsaker till de höga priserna. ”Förbudet mot att driftsätta Nord Stream 2 är helt absurt och ett missförstånd av hur energimarknaden fungerar”, sa Novak. En ytterligare risk för energimarknaden är att råoljeledningen från Kazakstan till Europa för närvarande är avstängd. Novak sa att västländer kan tvingas införa bensinransonering.

Kort sagt har USA och EU bäddat för en rejäl energikris och den kommer förstås att drabba EU hårdast medan amerikanska energijättar kan öka sina vinster.

Men situationen kan slå tillbaka. Inflationen kan kosta demokraterna det kommande presidentvalet och ge Trump en chans att komma tillbaka. Europa kan upptäcka hur det har bedragits av USA.

Ett tecken på den nya geopolitiska verkligheten är att Saudiarabien förhandlar med Kina om oljekontrakt i yuan. Dollarn är inte längre oomstridd reservvaluta.

I lördags avslutade USA :s president Joe Biden avslutade sitt veckolånga Europa resa med ett krigisk tal i Warszawa. Valet av plats kan tyckas märkligt med tanke på att Polen inom EU anklagas för avvikelser från den sanna liberalt-demokratiska tron. Men för Biden har landet en överlägsen charm som direkt gränsande till Ryssland.

Det totala hybridkriget mot Ryssland, som enligt Biden ska bli "decennielångt", tänks spela samma roll för att hålla alla vasaller på plats, som tidigare "kriget mot terrorn". Han förklarade också att president Putin "inte kan sitta kvar vid makten" - ett uttalande som sedan Vita huset fick ta tillbaka och släta över. Säkert är bara att sömniga Joes egna dagar vid makten är räknade - nio månader kvar till mellanårsvalet och två år till presidentvalet.

Det gamla talesättet att demokraterna startar krig och republikanerna avslutar dem kan komma att än en gång besannas. Hur som helst har USA förlyft sig i Ukraina och framstår som alltmer ihålig i rollen som MASTER OF UNIVERSE.

För våra inhemska krigshetsare kan återgången till normalitet komma att bli besvärande. Vem kom på den sinnessjuka idén att förvandla 11 tidszoners Ryssland till ett nytt Nordkorea (se dagens SvD)?

Stefan Lindgren

2 kommentarer:

  1. Europa är inte så korkade att dom inte insett från första början att Usa kör med dom men troligen är dom som övar inflytande över EU rädda för en amerikansk kollaps. EUs banker lär vara sammanvävda med Usas så att problemet berör EU. Makthavare överallt saknar tro på en högre civilisation där makten inte räds att anförtro medborgarna den sanna bilden.

    SvaraRadera
  2. Hur man skjuter sig i foten 101:
    "- Det är inte meningsfullt att leverera ryska varor till Europeiska unionen och USA och få betalning i deras valuta som har gjorts oanvändbar för Ryssland, menar Putin."
    Kunde inte Väst inse det innan?!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.