8 juli 2021

Kina har besegrat malarian

En laboratorieassistent på Yunnaninstitutet för parasitsjukdomar
ska undersöka blodprover i mikroskop. Foto: WHO.

Nu är det officiellt: Kina har eliminerat malarian. Världshälsoorganisationen (WHO) certifierade den 29 juni Kina som fritt från malaria.

Det är ännu en stor seger över de folksjukdomar som plågade det gamla Kina som kommunisterna tog sig an efter segern 1949. På 1940-talet var malarian endemisk. Cirka 30 miljoner beräknades vara infekterade av Anophelesmyggans amöba och 300 000 dog varje år.

Sedan dess har Kina lärt sig nya tekniker och utvecklat läkemedel för att  bryta överföringscykeln. Antimalaria-kampanjer startade på 1950-talet med program för att distribuera läkemedel mot malaria till människor i riskzonen, minska myggtillväxten och spraya insektsmedel. Kina lanserade ett program för att identifiera nya malariadroger i slutet av 1960-talet.

Som en del av detta arbete undersökte den farmaceutiska kemisten Tu Youyou traditionella kinesiska medicin-sammansättningar för föreningar aktiva mot malaria - ett projekt som faktiskt inspirerades av Mao Zedong. Så småningom isolerades artemisinin från söt malört (Artemisia annua). Artemisinin blev nyckelföreningen i de främsta läkemedlen som nu används mot malaria och Tu tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2015.

Kina var också bland de länder som banade väg för användningen av insekticidbehandlade nät på 1980-talet. Det årliga antalet fall sjönk och nådde ungefär 5 000 årligen i slutet av 1990-talet. År 2012 inledde landet en insats för att eliminera malaria med en ”1-3-7” -strategi, som gav lokala vårdinrättningar en dag att rapportera en malariadiagnos, tre dagar för att undersöka ärendet och 7 dagar för att genomföra motåtgärder.

Under de senaste åren har kinesiska forskare utvecklat genetikbaserade metoder för att spåra läkemedelsresistens och för att urskilja inhemska fall från importerade. "Kinas förmåga att tänka utanför boxen tjänade landet väl i dess arbete mot malarian", sade Pedro Alonso, chef för WHO: s globala malariaprogram, i ett uttalande. Efter att ha registrerat noll inhemska fall i tre på varandra följande år ansökte Kina om WHO:s  certifiering som malariafritt, vilket beviljades efter ett inspektionsuppdrag i maj av den oberoende Malaria Elimination Certification Panel.

Ett krav för att vinna certifiering är att ha ett program för att förhindra malarians återkomst, en särskild utmaning eftersom Kina delar gräns med tre länder där sjukdomen är endemisk: Myanmar, Thailand och Laos. Kina är det 40:e landet - och det överlägset mest folkrika - som är certifierat malariafritt. De senaste tre länderna fick samma status var El Salvador i februari och Algeriet och Argentina, båda år 2019.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.