13 juli 2021

EU stöder terrorister mot Iran

EU:s utrikespolitiske talesman Josep Borrell har fått motta protester från Irans utrikesminister Javad Zarif för EU:s stöd åt terroristgruppen Mujahedin-e Khalq.

Iran protesterar mot att  den slovenska premiärministern Janez Jansa har deltagit i en Internetkonferens anordnad av en iransk terroristgrupp som heter Mujahedin-e-Khalq (MEK).

Mujahedin-e-Khalq, även känd som MKO, inledde sin årliga tre dagars konferens online på lördag med flera tidigare och nuvarande amerikanska och europeiska politiker som höll betalda tal.


Mest handlade det om att leverera tirader om Irans interna och utrikespolitik. Cirka 30 medlemmar av den amerikanska kongressen tros ha deltagit i årets MEK-konferens, inklusive senator Bob Menendez, ordförande för den amerikanska senatens utrikesutskott, republikanske senatorn Ted Cruz och republikanska husets minoritetsledare Kevin McCarthy, samt tidigare utrikesministern och CIA-chefen Mike Pompeo.

Den slovenska premiärministern, som höll ett tal vid konferensen, kritiseras hårt av Iran och det iranska utrikesministeriet kallade upp den slovenska ambassadören i Teheran.

Händelsen är allvarlig eftersom Slovenien har det roterande ordförandeskapet för EU.

Josep Borrell förklarade att  Jansas kommentarer inte återspeglade EU: s inställning till förbindelserna med Iran, enligt ett uttalande från det iranska utrikesministeriet.

MEK var tidigare terrorstämplat av EU, USA och Kanada, men sedan EU 2009 hävt terrorstämpeln följde USA och Kanada efter 2012. I både Iran och Irak är MEK terroriststämplade idag.

Hela historien om MEK är ett exempel på USA:s traditionella politik att skilja på skurkar och "våra skurkar".

MEK har varit inblandad i många terroristattacker och mord i Iran på 1980-talet. Sedan den inlett  samarbete med Saddam Hussein under Iraks krig mot Iran fick MEK kontroll över många militärbaser nära Bagdad.

Med Saddams stöd dödade gruppen många av sina landsmän. När USA invaderade Irak blev gruppen ett problem och isolerades i läger, där de enligt Human Rights Watch begick förbrytelser mot andra internerade.

Därefter evakuerades gruppens kvarvarande medlemmar till Albanien, eftersom USA bedömde att de kunde komma till nytta i nya Balkankrig. Den slovenske premiärministerns agerande ska ses i ljuset av detta maktspel.

Som erfarna terrorister kan de sättas in på specialuppdrag närhelst USA behöver det. Och EU är uppenbarligen inte en makt som lägger hinder i vägen. USA:s och Europas samarbetet med terrorister i Syrien bär syn för sägen.

https://www.tehrantimes.com/news/463057/Zarif-holds-talks-with-EU-s-Borrell-on-Slovenian-PM-s-unacceptable

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.