5 juli 2021

Xis tal hoppfullt för Hongkong, Macao


President Xi Jinping, generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och ordförande för den centrala militärkommissionen, höll ett viktigt tal vid en ceremoni som markerade KKP:s hundraårsjubileum i Beijing, Kinas huvudstad, den 1 juli 2021. [FOTO / XINHUA]

Dignitärer från alla sektorer av Hongkongs samhälle applåderade på torsdagen Xi Jinpings tal, som tros  ytterligare inspirerat Hongkongs folk att fortsätta sträva efter att förbättra staden, sa de.
Xi betonade att centralregeringen utövar den övergripande jurisdiktion över Hongkong och Macao och det stadiga genomförandet av principen "ett land, två system" till bokstav och anda, enligt vilken folket i de två "särskilda administrativa regionerna" administrerar sig med en hög grad av autonomi.

Lagstiftaren Jeffrey Lam Kin-fung, som deltog i ceremonin i Peking, sa att han var hedrad och entusiastisk att bevittna KKP:s prestationer under de senaste 100 åren.

Han sa att Xis tal visar centralregeringens omsorg för Hongkong och dess stadiga stöd för principen "ett land, två system" och tillade att Hongkong bör vårda sin hårt förvärvade stabilitet och sina framtidsutsikter.

Hongkongs verkställande chef Regina Ip Lau Shuk-yee berömde också centralregeringens beslutsamhet att genomföra principen "ett land, två system".

"Med stöd av KKP, särskilt med antagandet av nationell säkerhetslag och förbättringen av vårt valsystem, tror jag att Hongkong kommer att få en mycket ljus framtid", sa hon.

Starry Lee Wai-king, ordförande för stadens största politiska parti, Demokratiska alliansen för förbättring och framsteg i Hong Kong, sade att Xis anmärkningar har gett Hongkongs människor ett kraftinjektion.

Hon tror att nationen och Hongkongregionen , med partiets starka ledarskap och stöd, kommer att ha ljusa utsikter.

Under sitt korta besök i Peking för att delta i partiets hundraårsfirande sa Lee att hon var djupt imponerad av den varma kärleken och passionen för alla kineser, oavsett yrke. Hon sa att det är så som Kina, under partiets ledning, har uppnått vad det nu har åstadkommit.

Lo Wai-kwok, en parlamentariker och ordförande för Business and Professionals Alliance för Hong Kong, sade att presidentens uppmuntran har gett kineser, inklusive folket i Hong Kong, hopp och en ljus framtid i den kinesiska nationens stora föryngring.

Han sa att Hongkongs framtid är nära sammanflätad med landets framtid, och centralregeringen har hela tiden fäst stor vikt vid Hongkong och tillhandahållit allomfattande stöd för stadens utveckling. Den särskilda administrativa regionen, tillade han, borde nu fokusera på ekonomisk utveckling och förbättra folkets livskvalitet för att göra det möjligt för staden att återfå sin glamour.

I ett inlägg på sociala medier på torsdag sa utbildningsminister Kevin Yeung Yun-hung att KKP är uppfinnaren, ledaren, utövaren och ständiga beskyddaren av "ett land, två system" som kan ge  Hongkong en unik fördel.

Han uppmanade studenter från Hong Kong att lära sig kinesisk kultur och historia, inklusive den som rör KKP:s hundraårsresa.

Shadow Li i Hong Kong | chinadaily.com.cn | Uppdaterad: 2021-07-01 18:39

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.