20 juli 2021

Kamp om Venezuelas guld avgörs

Storbritannien vägrar låta Venezuela ta ut guld som landet deponerat i Bank of England.

Storbritanniens regering anser att de nära 2 miljarder dollar i venezuelanskt guld som förvaras i Bank of England tillhör oppositionsledaren Juan Guaido.

Detta kan bli den absurda följden av västvärldens beslut att erkänna en obetydlig oppositionsledare och USA-marionett som Venezuelas rättmätiga statsöverhuvud.
 
Storbritanniens högsta domstol avgör inom kort om guldet som innehas av Bank of England ska släppas till Nicholas Maduro, eller om oppositionsledaren Juan Guaido är den rättmätiga ledaren för Venezuela. Den brittiska regeringen har försökt hindra en begäran från den venezuelanska centralbanken att återfå nära 1 miljard dollar av det guld som lagrats i London. I ett uttalande säger den brittiska regeringen att det är "klart att Juan Guaido har erkänts av Hennes Majestäts regering sedan februari 2019 som den enda legitima presidenten i Venezuela".

Uttalandet kom när företrädare för president Maduro och Guaido framträdde vid Storbritanniens högsta domstol på måndagen i den senaste omgången av en långvarig kamp om vem som ska kontrollera vad som uppgår till cirka 15 procent av Venezuelas valutareserver. Bank of England innehar för närvarande 14 ton venezuleanskt guld.

En lägre domstol hade tidigare sagt att Storbritanniens år gamla erkännande av Guaido var ”tvetydigt”.

I uttalandet på måndagen hävdade den brittiska regeringen att den har "rätten att avgöra vem som ska erkännas som en legitim chef för en utländsk stat".

Skulle Högsta domstolens beslut följa den brittiska regeringens önskan innebär det att Venezuelas folk, som till följt av en rad västliga sanktioner, lider brist på nödvändighetsvaror och vacciner, får svårt att betala.

Medan regeringsuttalandet tycktes vara ett trumfkort för Guaido, hävdade Maduros advokater att det istället stärkte deras fall. ”Traditionella erkännandeuttalanden har varit uttalanden i förhållande till regeringar. I det här fallet finns inget uttalande i förhållande till regeringar”, säger Queen's Counsel barrister Nick Vineall, som representerar den Maduro-stödda centralbanken.

USA har infört sanktioner mot centralbanken i Venezuela och hävdar att Maduro använder den för att "plundra" venezuelanska tillgångar och för att "berika korrupta insiders".

Ännu ett flagrant exempel av "stoppa tjuven, sa tjuven"! Lagliga regimer som USA och dess satelliter ogillar kallas vanemässigt för "auktoritära" och "kleptokratiska". I kampen för vad USA kallar en "regelbaserad ordning" generar de sig inte för att stjäla andra länders tillgångar.

Europeiska unionen, som Storbritannien formellt lämnade i början av året, har samtidigt tagit ett klädsamt steg tillbaka och säger att  den inte längre juridiskt kan erkänna Guaido som Venezuelas president sedan han förlorat sin ställning som parlamentschef efter parlamentsvalet i december, även om EU inte erkände det valet som legitimt.


Att hålla fast vid nickedockan Guaido hade helt enkelt blivit ogörligt, även för den annars så transatlantiskt lydiga EU-kommissionen.

källa: Al Jazeera,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.