24 juli 2021

Afghanistan inför utegångsförbud

Afghanska regeringsstyrkor understödda av australier vakar över Mirabad-dalen.

Den afghanska regeringen införde idag lördag utegångsförbud över nästan hela landet i ett försök att stoppa talibanerna från att invadera städer.

Förutom i huvudstaden Kabul och provinserna Pansjir och Nangarhar kommer ingen rörelse att tillåtas mellan 22:00 och 04:00.

Striderna mellan talibanerna och afghanska regeringsstyrkorna har eskalerat under de senaste två månaderna medan USA-trupper och allierade evakueras.

Talibanerna beräknas ha tagit kontroll över hälften av allt territorium, säger BBC.

Men alla sådana beräkningar är osäkra och kan användas för att manipulera lägesbilden. Med tanke på att otillgängliga berg och öknar utgör över hälften av landets yta och bara 20 procent är odlingsmark är det svårt att alls tala om territoriell kontroll.

Dessutom kan kontroll dagtid och kontroll nattetid vara helt olika saker.

Hittills har talibanerna inte lyckats erövra en enda stad.

Värst är situationen för regeringstrupperna i storstaden Kandahar, rikets andra stad och samma stad som talibanerna började sitt segertåg från på 80-talet. BBC:s utsända rapporterar att staden står under beskjutning från alla håll. I den nordliga Kunduz-provinsen rapporteras talibanerna kontrollera flertalet distrikt.

Afghanistans flygvapen har enligt uppgift dödat över 30 talibanmedlemmar, uppgav armén på torsdag. Attackerna ska ha utförts i onsdags i Laghman-provinsen.

Sedan 2018 har regeringens flygvapen möjligheter att släppa laserstyrda GBU-58-bomber mot gerillan och det förfogar över 242 helikoptrar och flygplan. Få tror dock att detta komma att kunna hålla tillbaka talibanerna. Om det inte hjälpte amerikanerna, varför skulle det hjälpa deras lokala verktyg?

Antagligen kommer inte något avgörande förrän efter 31 augusti då USA:s operationer ska vara helt avslutade. Kvar i landet blir då bara en USA-styrka på ca 1 000 man som ska vakta USA-installationer.

Det bästa som skulle kunna hända nu är direkta samtal mellan talibanerna och regeringen, för att förhindra ett nytt ödeläggande brödramord efter USA:s återtåg.

Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.