3 feb. 2017

USA lättar på sanktionerna mot Ryssland

USA finansdepartementet lättade på torsdagen på de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, vilket gör att vissa transaktioner med den ryska säkerhetstjänsten FSB som gäller it-säkerhet kan komma igång igen.

Trump förnekar att det är en lättnad i sanktionerna, men det uippfattas så och kan fungera som en försöksballong för vad han tänker göra längre fram.Det visar också att USA:s och Rysslands gemensamma arbete mot terrorism håller på att utvecklas, trots Obamaregeringens ogrundade anklagelser om rysk inblandning i presidentvalet.

Förbuidet mot transaktioner med FSB kom i april 2015 och var en förstärkning av gällande sanktioner. Trumps åtgärd innebär att försäljning av IT-produkter till den ryska säkerthetstjänsten kan komma igång igen.

Vita husets talesman Sean Spicer menar att förändringen bara upphäver en oavsiktlig konsekvens av Obamas sanktioner.

Amerikanska företag har klagat på att sanktionerna begränsar deras möjlighet att sälja elektronik till Ryssland. FSB har kontroll över importen till Ryssland av enheter med krypteringsteknik.

I kongressen har Trumps åtgärd på vissa håll väckt bestörtning. Bl.a. senatorerna John McCain och Lindsey Graham anklagar Trump för att "belöna" FSB för dess inblandning i USA.

Från Kreml har man avböjt att kommentera åtgärden.

källa: USA today

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.